Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Detalii despre preluarea Victoriabank de…

Detalii despre preluarea Victoriabank de către BERD și Banca Transilvania

Victoriabank, instituția financiară care a fost implicată în cea mai mare tranzacție care a avut loc de la începutul anului 2018 în R. Moldova a oferit detalii despre procesul de vânzare-cumpărare. Într-un comunicat de presă se anunță că Banca Transilvania și BERD au procurat 39,2% din acțiunile băncii prin intermediul unei companii înregistrate în Olanda.

„Victoriabank, în calitate de Societate de investiții și Emitent a cărui valori mobiliare sunt listate pe piața reglementată, informează că la data de 16 ianuarie 2018, a avut loc licitația cu strigare pe piața reglementată a Bursei de Valori a Moldovei, la care s-a vândut pachetul de valori mobiliare emise de B.C. “VICTORIABANK” S.A., în mărime de 39,20% din total acțiuni emise. Astfel, investitor este Banca Transilvania din Romania, prin intermediul companiei olandeze VB Investment Holding B.V.”, precizează instituția în comunicatul de presă distribuit vineri, 19 ianuarie 2018. BERD și Banca Transilvania au preluat cele 39,2% din acțiunile Victoriabank de la compania Insidtown din Cipru.

Victoriabank anunță că Banca Transilvania se clasează pe poziția a 2-a în topul băncilor din Romania, în funcție de active, iar misiunea Băncii Transilvania este de a sprijini dezvoltarea mediului de afaceri, prin produse și servicii inovatoare, oferite cu profesionalism.

„Urmare a tranzacției, compania VB Investment Holding B.V.,care din 24 mai 2016 este acționar cu cota de 27,56 din capitalul social al Băncii, în parteneriat cu Banca Transilvania din Romania și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, va deține cota de 66,77% din capitalul social al Băncii. Considerăm venirea Băncii Transilvania pe piața R. Moldova, un pas fundamental în modernizarea sectorului financiar bancar. Investiția Băncii din România în Victoriabank este un bun început pentru a atrage și alte bănci cu contribuție financiară străină în instituțiile bancare moldovenești. Obiectivul Băncii Transilvania de a-și îndrepta finanțarea către mediul de afaceri mijlociu și mic, sporește încrederea în dezvoltarea investițiilor atractive și în viitorul sistemul financiar-bancar”, menționează Victoriabank.

Banca Transilvania a anunțat în noiembrie 2017 planul de a investi în R. Moldova, iar ulterior a primit aprobarea pentru achiziţie din partea autorităţilor de supraveghere din România şi R. Moldova – Banca Naţională a României, Banca Naţională a Moldovei şi Consiliul Concurenţei din R. Moldova. La 16 ianuarie 2018, tranzacția a fost anunțată oficial pentru prima dată.

Printre prioritățile Băncii Transilvania pentru Victoriabank, ca acționar împreună cu BERD, sunt susținerea mediului de afaceri privat din R. Moldova, în special sectorul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) şi micro, dezvoltarea unei palete cât mai variate de produse şi servicii pentru persoanele fizice, dar și alinierea culturii organizaționale şi guvernanței corporatiste Victoriabank la cele ale Grupului Financiar Banca Transilvania.

Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din România, are 2,2 milioane de clienți, peste 7.000 de persoane în echipă şi peste 500 de sedii. BT este liderul pieței cardurilor, cu 3 milioane de carduri emise, prin intermediul cărora au loc peste 1 milion de tranzacții zilnic. Banca Transilvania a acordat în perioada ianuarie – septembrie 2017 aproape 140.000 de credite noi persoanelor fizice, IMM-urilor şi celor din zona Corporate, în valoare totală de peste 9 miliarde lei. Strategia sa este susținută de acționari internaționali puternici, cum este BERD şi IFC – Banca Mondială.

Grupul Financiar Banca Transilvania este prezentă în R. Moldova de acum 10 ani, când a lansat compania BT Leasing MD, lider de piață în zonă ca valoare a finanțărilor de mijloace fixe acordate în leasing.