Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   De la începutul anului 2018,…

De la începutul anului 2018, BNM a sancționat 16 unități de schimb valutar

În perioada ianuarie-aprilie 2018, 16 unități de schimb valutar au fost sancționate de către Banca Națională a Moldovei (BNM). Trei case de schimb valutar au fost amendate, iar altele 13 au primit avertismente de la BNM, se arată într-un comunicat de presă al autorității bancare centrale.
În anul 2017, BNM a aplicat 120 de sancțiuni privind activitatea unităților de schimb valutar. În cazul a 21 de unități de schimb valutar a fost suspendată activitatea pe un termen cuprins între 5 și 180 de zile. Alte 18 unități s-au ales cu amenzi, iar cu avertismente au fost sancționate 72 de case de schimb valutar. Totodată, BNM a retras licențele pentru alte 9 unități de schimb valutar.

Potrivit portalului BizLaw.md, recent, Comitetul executiv al BNM a decis înăsprirea sancțiunilor aplicate unităților de schimb valutar pentru încălcările stabilite. Noile măsuri nu vizează băncile comerciale și vor fi aplicate în limita cadrului legal. Reprezentanții BNM au comunicat pentru BizLaw.md că modificările au fost operate la procedurile interne de stabilire a sancțiunilor și nu vizează prevederile legislative în vigoare.

Prin urmare, dacă unitățile de schimb valutar vor înregistra aceleași încălcări de mai multe ori, atunci amenda aplicată va fi mai mare. De asemenea, pentru anumite tipuri de încălcări s-a majorat perioada în care Banca Națională poate suspenda licența de activitate. Totuși, măsurile aplicate vor fi în conformitate cu legislația în vigoare.

Potrivit datelor BNM, la 1 aprilie 2018, în R. Moldova erau înregistrate 372 de case de schimb valutar.