Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   De astăzi, plătitorii de impozite…

De astăzi, plătitorii de impozite pot vedea cum sunt cheltuiți banii

Ministerul Finanțelor a lansat astăzi, 6 august, o platformă online prin intermediul căreia oricine poate vedea datele privind bugetul de stat. Portalul buget.mf.gov.md este un instrument prin care Executivul își propune să asigure transparența bugetară.

„Acest portal ne va permite vizualizarea datelor privind executarea bugetului și este destinat atât cetățenilor, cât și utilizatorilor mai avansați, care doresc să utilizeze niște instrumente mai sofisticate de cercetare a datelor”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina.

Elaborarea portalului a fost posibilă cu suportul financiar al SUA. Prezent la evenimentul de lansare, ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, a declarat că astfel se asigură transparența banilor publici.

„Elaborarea acestui portal este dovada concretă a angajamentului Guvernului R. Moldova față de transparență și responsabilitatea actului de guvernare. Începând cu ziua de astăzi toți cetățenii R. Moldova vor avea acces la informații cheie despre bugetul național, dar și cel local și nu doar aceasta. Transparența reprezintă mai mult decât simpla publicare a informației. Transparența înseamnă oferirea informației într-un mod accesibil și ușor de înțeles, și portalul asigură acest lucru”, a declarat diplomatul, care a mai adăugat că „plătitorii de impozite pot vedea cum le sunt cheltuiți banii”.

Potrivit ministrei Finanțelor, Natalia Gavriliță, scopul lansării acestui portal este inițierea reformei economice a R. Moldova.

„Ne propunem fortificarea rolului inspecției financiare, precum și îmbunătățirea procesului de achiziții publice”, a declarat ministra.

Portalul a fost realizat în cadrul Programului de Transparență Bugetară în Republica Moldova implementat de Corpul de Voluntariat al Serviciilor Financiare (FSVC) cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Datele din portal sunt preluate în mod automatizat de la Ministerul Finanțelor.