Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cum influențează deficitul bugetar prețurile…

Cum influențează deficitul bugetar prețurile la apartamente în Chișinău

În ultimul an ofertele de prețuri pe piața imobiliară din R. Moldova nu au oscilat semnificativ, astfel între septembrie 2015-iulie 2016 costul mediu a nu a variat mai mult de  2-4%. Tendinţele de bază rămân a fi aceleaşi: piaţa este în criză, în termen mic pot vinde doar cei care trebuie să o facă urgent şi doar oferind reduceri. Numărul obiectelor expuse spre vânzare nu se modifică considerabil, reducându-se doar numărul obiectelor scumpe. În același timp, prognozele arată că, în situația când deficitul bugetar pentru 2016 va constitui 4,3 mld. de lei, climatul investițional nu se va schimba, indicatorii economici și sociali nu se vor îmbunătăți, respectiv, prețurile nu vor scădea. 

Într-o analiză a pieței imobiliare din minicipiul Chișinău pentru trimestrul II al anului curent, Serviciul evaluarea bunurilor imobile al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru a stabilit că factorii economici sunt predominați, iar datele oferite de Ministerul Economiei arată că în unele sectoare se atestă o înrăutățire a situației:

,,Datoria de stat a crescut esenţial. Suma totală a datoriei de stat (internă şi externă), administrată de Guvern, la 31 mai 2016 a constituit circa 35,6 mld. lei, în creștere cu 18,6% față de data similară a anului 2015. Exporturile şi importurile s-au diminuat. În ianuarie-aprilie 2016 exporturile au scăzut cu 6,8%, iar importurile – cu 1,2%. Investiţiile s-au diminuat semnificativ. În ianuarie-martie 2016 volumul investiţiilor în active materiale pe termen lung a însumat circa 2,1 mld. lei, cu o descreştere de 22,6% (în preţuri comparabile) faţă de ianuarie-martie 2015”.

Deşi, salariul mediu pe economie (pe toate sectoarele) este în creştere (din ianuarie până în aprilie 2016), afirmă experții, în termeni reali această majorare nu există, iar în practică, capacitatea de plată a populației nu a sporit, respectiv, nu  serveşte premisă pentru dezvoltarea pieţii imobiliare.

tabel

Cel mai mic preţ pentru apartament în varianta albă este de 394 euro/m.p., acesta fiind amplasat în sec. Telecentru, str. şos. Hânceşti.

Preţurile medii de ofertă pentru casele de locuit ce fac parte din fondul nou, cu suprafeţe mai mari de 150 m.p., în stare foarte bună cu reparaţie modernă au preţurile de ofertă în toate sectoarele (exceptînd cartierele prestigioase) între 900-1100 euro.

Preţurilor pentru terenurile destinate construcţiilor locative le este specific cel mai mare interval de variaţie, de exemplu în sec. Botanica de la 5333 euro/ar până la 32692 euro/ar. Cel mai mic preţ de ofertă a fost stabilit pentru un teren de pe str. Cărămidarilor, sec. Ciocana, de 2800 euro/ar, iar cel mai mare de 38 333 euro/ar pentru un teren de pe str. I. Neculce, sec. Buiucani.

Situaţia continuă să se înrăutăţească şi din punct de vedere al transferurilor din străinătate. Acestea reprezintă o considerabilă sursă de venituri pentru cetăţenii Republicii Moldova. În condiţiile crizelor economice în statele în care activează concetăţenii noştri, înrăutăţirii situaţiei politice în plan mondial, transferurile în favoarea persoanelor fizice sunt în continuă descreşte.

tabell

În ceea ce priveşte prognozele, conform datelor oferite de Ministerul Finanţelor în anul 2016 deficitul bugetar va constitui 4,3 mld. lei, inflaţia va atinge valoarea de 10,5%, deficitul balanţei comerciale va constitui 2 mld. USD. În asemenea condiţii nu se presupune că se va schimba climatul investiţional, nu se vor îmbunătăţi indicatorii economici şi sociali, respectiv şi nu vor exista premize pentru revigorarea pieţii imobiliare.

Dacă influenţa pozitivă a factorilor economici poate fi cu certitudine exclusă, apoi influenţa factorilor politici nu poate fi atît de uşor prognozată. Actualmente, în Moldova situaţia din punct de vedere politic este una relativ stabilă, deşi în opinia experţilor ea încă trebuie semnificativ consolidată prin reforme şi dialog dintre societatea civilă şi autorităţi. Dar evoluţia evenimentelor politice din ultimii doi ani, nu permite formularea unor concluzii sau prognoze certe. Nu poate fi exclus impactul evenimentelor politice ulterioare asupra economiei statului şi respectiv a pieţii imobiliare.