Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum vor putea vota la…

Cum vor putea vota la prezidențiale cetățenii moldoveni stabiliți în Franța, după ce a fost introdusă carantina națională

facebook.com/doina.guzun

Franța a introdus carantina națională pentru a diminua răspândirea COVID-19. Regimul special a intrat în vigoare pe 30 octombrie, la ora 00:00 și va fi valabil până pe 1 decembrie.

În acest sens, Ambasada Franței în R. Moldova a venit cu precizări privind deplasarea cetățenilor moldoveni la secțiile de votare în ziua alegerilor prezidențiale, 1 noiembrie. Totodată, Ambasada Republicii Moldova de la Paris a publicat o serie de recomandări pentru persoanele care își doresc să își exercite dreptul la vot.

Pe teritoriul Franței sunt deschise 8 secții de votare

Cetățenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 18 ani își pot exercita dreptul de vot la oricare din aceste secții de votare. Totodată, nu este necesară înregistrarea prealabilă pentru votarea peste hotarele țării.

Adresele secțiilor de votare:

  • Paris (sediul Ambasadei) – 95 bd. Berthier, 75017 Paris (SV nr. 1/340)
  • Paris – Espace Pierre Girard, 7 rue Pierre Girard, 75019 Paris (SV nr. 1/341)
  • Montreuil – Salle Polyvalente, 50 avenue de la Résistance, 93100 Montreuil (SV nr. 1/344)
  • Villeneuve-Saint-Georges – Espace Cocteau, 8 avenue Carnot, 94190 Villeneuve-Saint-Georges (SV nr. 1/343)
  • Strasbourg – Vila Schutzenberger, sediul Asociației Parlamentare Europene – 76 Allée de la Robertsau,   Strasbourg 67000 (SV nr. 1/342)
  • Bordeaux – 250 rue Malbec, 33000 Bordeaux (SV nr. 1/347)
  • Lyon – Espace Jean Couty, 1 rue de la Pépinière Royale, 69009 Lyon (SV nr. 1/346)
  • Nisa – 17 Avenue des Fleurs, 06000 Nisa (SV nr. 1/345)

Potrivit Ambasadei R. Moldova în Franța, votarea este posibilă în baza unuia din următoarele acte:

  • Pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termenul de valabilitate expirat;
  • Buletinul de identitate (cu fișa de însoțire);
  • Livretul de marinar.

Toate secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orelor 07:00 – 21:00.

Totodată, alegătorii trebuie să respecte următoarele măsuri sanitare:

  • Distanța fizică de 1,5 m (în afara și în incinta secției de votare);
  • Purtarea corectă a măștii (să acopere gura și nasul);
  • La intrare în secția de votare va fi efectuată termometria fiecărui alegător;
  • Asigurați-vă că aveți un pix personal pentru a semna în lista electorală.

Având în vedere restricțiile de circulație instituite de autoritățile franceze și necesitatea respectării legislației franceze, cetățenii moldoveni sunt rugați să se deplaseze la secția de votare astfel, încât să se întorcă la domiciuliu până la ora 21.00. Pentru a evita formarea cozilor la finulul zilei, se recomandă prezența la secțiile de vot până la ora 19.00.

Totodată, ambasada Franței în R. Moldova a venit cu precizări privind deplasarea cetățenilor moldoveni la secțiile de votare în ziua alegerilor prezidențiale, după ce ieri seară președintele francez, Emanuel Macron a anunțat mai multe restricții de circulație pentru a diminua răspândirea COVID-19.

Potrivit Ambasadei Franței în R. Moldova pentru deplasarea la secțiile de votare deschise pe teritoriul Franței, cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie în posesia următoarelor 2 documente (este obligatorie deținerea ambelor formulare):

1. Justificativul de deplasare (formatul francez), completat și semnat, care poate fi descărcat de pe pagina: vezi aici.

2. Scrisoarea de confirmare din partea Ambasadei Republicii Moldova în Franța, prezentată mai jos, cu completarea datelor de către fiecare alegător.

Reprezentanții Ambasadei Franței în R. Moldova reiterează, totodată, importanța unui comportament responsabil și obligativitatea respectării cu strictețe a măsurilor sanitare în timpul deplasării, pe teritoriul adiacent secției de votare, cât și în interiorul acesteia.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat la 28 octombrie, că începând de vineri, va fi reinstituită carantina generală, din cauza numărului mare de cazuri noi de coronavirus.