Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cioclea vorbește, în premieră, despre…

Cioclea vorbește, în premieră, despre motivele plecării sale de la BNP Paribas

Într-un interviu acordat Ziarului de Gardă, guvernatorul Băncii Naționale , Sergiu Cioclea a explicat motivele plecării sale de la banca franceză Paribas în mai 2015.

„Activitatea BNP Paribas în Rusia a suferit brusc, aproape peste noapte, în 2014, după impunerea sancţiunilor economice ale UE şi SUA. Peste puţin timp, BNP Paribas a fost, la rându-i, sancţionată cu o amendă de circa 9 miliarde USD de autorităţile americane pentru că, în trecut, a avut tranzacţii financiare cu Cuba, Iran şi Sudan. În consecinţă, banca a diminuat numărul de posturi vacante şi nu mai oferea perspective de carieră interesantă. După aproape 18 ani de lucru în aceeaşi organizaţie, am constatat în aceste circumstanţe un semn ceresc că e timpul să plec, deşi BNP Paribas a făcut tot posibilul să mă reţină. Simţeam nevoia unei noi schimbări profesionale şi mă stimula ideea de a ieşi din zona de confort. Astfel, în mai 2015, mi-am dat demisia în baza unui acord amiabil cu banca, în care a fost inclusă o clauză de non-concurenţă. La început de 2016, eram liber deja să mă angajez şi am început să explorez mai multe piste, când am aflat despre al doilea concurs pentru postul de guvernator”, a precizat Cioclea.

Totodată, ZdG l-a întrebat pe guvernator despre plecarea de la Paribas, filiala din Rusia. Momentul când Sergiu Cioclea a plecat, în decembrie 2012, a coincis cu implicarea băncii din Rusia într-un scandal legat de eschivarea de la plata impozitelor.

„În primul rând, nu a fost niciun scandal. A fost un proces de rutină pe aspecte fiscale, cum se întâmplă la multe firme cu capital străin în Rusia, pe care BNP Paribas l-a pierdut. Acest proces, relativ minor, era legat de structurarea creditelor. Or, eu am fost responsabil de cu totul altă activitate – fuziunile şi achiziţiile şi pieţele de capital acţionarial. Purtătorul de cuvânt al băncii în Rusia, în coordonare cu sediul din Paris, a trimis o dezminţire fermă, care nu a fost publicată. Ziarul la care vă referiţi nici nu a căutat dosarul de la judecată în Rusia, ca să vadă dacă apare pe undeva numele meu sau al departamentului pe care l-am condus. Cât despre plecarea mea de la biroul din Moscova, explicaţia este şi mai banală, fiind legată de politica de reducere a costurilor. Am transferat tot personalul departamentului la oficiile din Paris şi Londra pentru a beneficia de sinergiile unor structuri mai mari. Toate băncile de investiţii, de la Goldman Sachs la UBS, au avut politici de relocare geografică similară în acea perioadă. Vă daţi seama că, dacă aş fi fost într-adevăr implicat în vreun scandal, niciodată nu aş fi primit o scrisoare de recomandare la postul de guvernator din partea preşedintelui băncii BNP Paribas”, a explicat Cioclea.

Citiți și:

Interviu cu Sergiu Cioclea: „Prefer o critică bună, chiar şi muşcătoare, decât un „bonus mediatic”