Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cine sunt consilierii municipali responsabili…

Cine sunt consilierii municipali responsabili de blocarea proiectului companiei Dedeman

Rețeaua românească de retail „Dedeman” a demarat procedurile de retragere definitivă din proiectul investițional planificat pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut ieri, 20 octombrie de către reprezentantul legal al companiei S.A. „Piele”, care deține terenurile pe care urma să fie construit un complex comercial. Motivele invocate sunt „barierele administrative, birocrația excesivă și lipsa unei certitudini în privința unei decizii a autorităților locale”.

În comunicat este prezentată consecutivitatea evenimentelor care i-au determinat pe investitori să ia această decizie. În anul 2014 „Dedeman” și-a anunțat intenția de a veni pe piața R. Moldova, iar exact peste un an, în august 2015 a încheiat un contract cu S.A. „Piele”, în scopul construirii unui complex comercial pe terenurile deținute de aceasta.  „Conform înțelegerii părților, cele peste 50 de clădiri ale fostei fabrici de piele construite anii 1950-1960, majoritatea în stare avariată, urmau a fi demolate. Întreaga zonă urma a fi reamenajată prin construcția unui centru comercial cu 460 locuri de parcare pentru clienți și 50 locuri de parcare pentru angajați și spații verzi. Valoarea planificată a investiției era de 20 milioane euro, iar numărul de locuri de muncă directe – de 200 angajați, fără a lua în calcul locurile de muncă create indirect prin contractarea serviciilor auxiliare (pază, transport,curățenie, etc.)”, se menționează în comunicat.

Proiectul a rămas blocat la nivelul Comisiei municipale de specialitate pentru construcții, arhitectură și relații funciare

În toamna anului 2015 Primăria mun. Chișinău a refuzat eliberarea certificatului de urbanism la proiectarea obiectivului respectiv. Autoritatea a invocat că ar fi necesară schimbarea codului de folosință a terenurilor în Planul Urbanistic General (PUG). Beneficiarii s-au conformat tuturor cerințelor înaintate de autoritățile publice. Proiectul a fost avizat de autoritățile competente parcurgând toate procedurile necesare. În decembrie 2016, după multiple amânări, proiectul a fost transmis de către Primăria mun. Chişinău spre o comisie din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, pentru a fi aprobat definitiv. Din acel moment proiectul a rămas blocat până în prezent.

Avocatul companiei S.A. „Piele”, Andrei Bivol, a declarat pentru Ziarul de Gardă că ultima dată, aprobarea proiectului a fost discutată în cadrul ședinței comisiei municipale de specialitate pentru construcții, arhitectură și relații funciare, din 17 februarie, curent.  „Atunci au apărut anumite întrebări din partea consilierilor legate de circulația rutieră în zonă, dar acestea nu sunt niște chestiuni care se soluționează la această etapă, ci la etapele ulterioare, deja când începe construcția efectivă”, susține Andrei Bivol.

Doi consilieri liberali s-au abținut de la vot

Întrebat de ce proiectul nu a trecut etapa comisiei de specialitate, avocatul a motivat prin faptul că din cei 11 membri ai comisiei, erau necesare voturile a 6 membri, pentru ca proiectul să fie avizat pozitiv și să treacă la următoarea etapă, pe ordinea de zi a Consiliului Municipal. Au votat „pro” doar 5 consilieri municipali. Bivol a menționat că în cadrul acelei ședințe a fost solicitată aprobarea de a „proiecta”, nu de a „construi”, iar problemele tehnice enunțate de unii consilieri nu țineau de etapa de proiectare, ci puteau fi soluționate în perioada de construcție.

„Au votat pro consilierii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Democrat (PDM) și Ion Ștefăniță, consilier neafiliat. Au votat împotrivă comuniștii, socialiștii, iar doi consilieri liberali s-au abținut. Dacă aveam un vot în plus, chestiunea putea fi rezolvată și în Consiliul Municipal”, a declarat avocatul.

Andrei Bivol susține că inițial, arhitecții care au examinat terenurile și au elaborat documentele tehnice au spus că nu e necesar să fie modificat nimic, iar problemele au apărut când proiectul a ajuns în Primărie, deja după ce părțile au agreat contractul. 

„După doi ani de contract, au expirat toate termenele și reprezentanţii „Dedeman” au spus: „Domnilor, nu vă supărați, dar nu credem că mai are sens, nu mai avem nicio certitudine, Această experiență arată că nu vom fi primiți pe această piață”, spune reprezentantul legal al S.A. „Piele”.  Potrivit lui, în această perioadă au fost deja cheltuiți zeci de mii de euro pentru serviciile arhitecților, proiectanților, consultanță juridică, cheltuielile fiind suportate de ambele părți, în mod egal.

Consilier municipal PSRM: „Această investiție nu este blocată de către socialiști”

Alexandru Odințov, consilier municipal din partea Partidului Socialist (PSRM), membru al comisiei municipale de specialitate pentru construcții, arhitectură și relații funciare, consideră că vinovată de blocarea proiectului este Primăria, din cauza birocrației și corupției. „Faptul că acest anunţ a fost făcut anume acum, consider că este o provocare, pentru că respectiva companie a anunţat şi anterior că iese de pe piaţa R. Moldova. De ce vin cu acelaşi anunţ acum, în ajunul referendumului- nu ştiu, dar poate că urmăresc anumite scopuri politice”, a declarat Odinţov.

„Eu personal am participat la dezbaterile publice când au prezentat proiectul dat și această companie europeană, dacă activează în România, trebuie să cunoască procedura riguroasă de modificare a planului urbanistic, la fel și avocatul, dacă este dintr-o companie locală, trebuie să cunoască cum se întâmplă totul. La dezbaterile publice noi am prezentat toate obiecțiile și pretențiile noastre care urmau să fie corectate. Ei însă nu au ținut cont de ele și au prezentat proiectul în aceeași variantă și la ședința comisiei. În cadrul ședinței eu am repetat aceleași obiecții și anume: am rugat ca respectiva companie să ne prezinte nouă, consilierilor municipali, calculele lor că acest proiect nu va afecta traficul rutier în cel mai complicat nod de transport din mun. Chișinău- cercul din preajma Tutun CTC, unde la orice oră a zilei sunt ambuteiaje rutiere, iar noaptea se întâmplă deseori accidente”, a declarat Odințov.

Totodată, consilierul a invocat motivul că Primăria, arhitectul principal şi echipa liberalilor nu respectă propriul Plan General aprobat în 2007 și că teritoriul S.A. „Piele” este traversat de „linia roșie”, marcată în PUG: „L-am întrebat pe Carpov, arhitectul principal de atunci, dacă acest obiect comercial intră pe porțiunea „liniei roșii”, în ce mod vor putea fi construite în viitor drumurile de ocolire a zonei? Nu mi-a putut răspunde nimeni la această întrebare. Astfel, această investiție nu este blocată de către noi, socialiștii, așa cum se declară în presă, dar este blocată de birocrația și corupția Primăriei lui Dorin Chirtoacă, care induc în eroare investitorul privind procedura care trebuie urmată şi încalcă propria legislație”. Consilierul PSRM consideră că dacă Primăria ar fi avut într-adevăr intenția de a-l ajuta pe investitor, i-ar fi solicitat investitorului să facă modificările necesare în proiect.

Ion Ştefăniţă: „Încă mai există şanse”

„Această inițiativă nu a trecut, cu regret, pentru că acest punct mort S.A. „Piele” nu aduce niciun venit orașului Chişinău. S-a blocat din cauza că am pus atunci în discuție cum fluidizăm traficul în acest nod de transport, pentru ca atunci când creăm un centru comercial, să nu blocăm mai tare sectorul. Atunci am salutat intenţia agentului economic de a coparticipa la identificarea unei soluții pentru fluidizarea traficului. Aici trebuie să se implice şi municipalitatea, Chişinău Proiect, direcţia generală arhitectură, urbanistică şi relații funciare pentru a identifica soluții pentru fluidizarea traficului din sector”, susţine consilierul municipal neafiliat, Ion Ştefăniţă, membru al comisiei municipale de specialitate pentru construcții, arhitectură și relații funciare. Ștefăniță consideră că încă mai existe șanse pentru acest proiect și a declarat că la următoarea ședință a comisiei de specialitate va insista asupra aprobării acestui proiect.

Liberalii care s-au abţinut de la votarea proiectului

Edilul suspendat al Capitalei, Dorin Chirotacă, acuză membrii PSRM, PCRM, PPEM și PN din consiliul local de retragerea proiectului investițional al celor de la „Dedeman” din R.Moldova. Aflat în arest la domiciliu, Chirtoacă se întreabă într-o postare pe o reţea de socializare cine va răspunde acum pentru pierderea investiției de 20 milioane de euro ce urma să fie făcută de către retailerul român. „Proiectul de decizie pregătit de Primărie și transmis vouă de aproape 1 an, din decembrie 2016. De câte ori ați refuzat să examinați în comisii și să votați PUZ-ul (planul urbanistic zonal) în Consiliul Municipal Chișinău pentru Dedeman ca să poată proiecta și începe investiția și construcția?”, a scris edilul suspendat.

Totuşi, din imaginile video ale şedinţei comisiei de specialitate din 17 februarie, curent, se confirmă declaraţia avocatului S.A. „Piele”. În comisia de specialitate pentru construcții, arhitectură și relații funciare sunt patru membri din PL: Vadim Cojuşneanu, preşedintele comisiei, Mariana Lungu, Ion Stratulat şi Valeriu Baciu.  Astfel, pentru avizarea pozitivă a proiectului au votat 5 membri, dintre care doi membri PL: Vadim Cojuşneanu şi Mariana Lungu. Alţi doi consilieri PL, Valeriu Baciu şi Ion Stratulat s-au abţinut de la vot. La acel moment, era necesar un singur vot pentru ca proiectul să fie avizat pozitiv şi să treacă spre aprobare către Consiliul Municipal.

I-am contactat pe cei doi consilieri municipali PL, care s-au abţinut de la vot. Valeriu Baciu însă are telefonul deconectat, iar Ion Stratulat se află peste hotare, la tratament şi nu a putut să ne răspundă la întrebări. Ion Cebanu, consilier municipal PL susţine că nu cunoaşte circumstanţele de ce colegii săi de partid s-au abţinut de la vot în cadrul şedinţei comisie de specialitate din 17 februarie şi subiectul dat nu a fost discutat pe linie de partid. „Dacă era în şedinţa Consiliului Municipal- proiectul se aproba, fracţiunea noastră vota pentru”, a declarat Cebanu. 

Ceilalți consilieri care au votat împotriva proiectului sunt socialistul Alexandr Odinţov şi comunistul Vasile Chirtoca. Au votat în favoarea proiectului consilierii PL, Vadim Cojuşneanu şi Mariana Lungu, consilierul PD, Liviu Oboroc,  Ghenadie Dumanschi, consilier PLDM şi Ion Ştefăniţă, consilier municipal neafiliat. Deși comisia are 11 membri, la ședință, conform imaginilor video, au fost prezenți doar 9 consilieri. Au fost absenți socialiștii Ion Ceban și Svetlana Popa.

Foto: ghid-construcţii.ro