Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cine sunt cei 11 pretendenți…

Cine sunt cei 11 pretendenți la șefia ANRE? Printre ei un fost director

La fotoliul de director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova (ANRE) aspiră unsprezece candidați, printre aceștia, experți economici și în energetică, un fost director al instituției, dar și nume mai puțin cunoscute. Până la ora 16:30, erau depuse șapte dosare de participare, în ultimele minute de concurs însă, Comisia a recepționat încă patru.

ZdG a aflat lista persoanelor care au depus dosarele în concurs:

  1. Mihai Cernei
  2. Alexandru Lupan
  3. Iurie Ursu
  4. Matei Ion
  5. Sergiu Ungureanu
  6. Ruslan Surugiu
  7. Vasile Daud
  8. Andrian Cazacu
  9. Anatolie Căinăreanu
  10. Tudor Copaci
  11. Victor Parlicov

La șefia ANRE aspiră Victor Parlicov,  expert în energetică (IDIS „Viitorul”) și fost director al instituției. A depus dosarul de participare și Tudor Copaci, director general al Agenției Proprietății Publice (APP). Copaci a fost numit la numit la APP în septembrie 2016, la doar câteva zile după ce a fost demis din funcția de secretar general al Guvernului.

Fotoliul ANRE, insittuție care implementează politica statului privind reglementarea în sectoarele energetice, asigură reglementarea şi monitorizarea funcţionării eficiente a pieţei de energie şi desfăşurarea activităţilor în sectoarele energetice, este râvnit de Sergiu Ungureanu, economist, expert în energetică și Ruslan Surugiu, fostul director al Centrului de Eficienţă Energetică de la Chişinău.

De asemenea, în concrus a depus dosarul de participare și Mihail Cernei, doctor în ştiinţe tehnice şi economie, fost director „Termocom”.  Timp de 25 de ani acesta  a activat la reţelele electrice. În 2001 a devenit director CET2, iar în 2003 – director Moldelectromontaj. În 2008 a fost numit decan al facultăţii Ştiinte Economice a Universităţii de Stat din Moldova. În august 2010 a ajuns director SA „Termocom”, funcție din care a fost demis la începutul lui 2014. Potrivit unei sesizări a CNA din 2013, Mihai Cernei figura într-un conflict de interese. După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conducea, Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Șeful Termocom ar fi închiriat de la fiica şi ginerele său câteva automobile. Suma chiriei era estimată la 10.000 de euro.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă a declarat pentru ZdG că în termen de trei zile de la depunerea dosarelor, secretarul Comisiei va verifica corectitudinea acestora, iar dacă va fi necesar, va solicita candidaților documentele lipsă.

„CV-urile vor fi publicate după ce Comisia se va expune asupra celor admiși. Asta se va întâmpla săptămâna viitoare, dar nu sunt sigur dacă Comisia se va întruni, depinde de membrii acesteia”, a declarat Ștefan Creangă.

Potrivit Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului, în termen de cinci zile lucrătoare, adică până vineri,  27 ianuarie, Comisia va decide care pretendenți sunt admiși în concursul pentru șefia ANRE.