Cine şi câţi bani poate obţine în avans pentru a iniţia afaceri în agricultură

Tinerii şi femeile care doresc să-şi dezvolte o afacere în domeniul agro-alimentar pot obţine subvenţii în avans din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural. Cererile pentru plăţile în avans pot fi depuse la Agenţia de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), începând cu 1 iulie 2018. Tinerii pot obţine până la 650 mii de lei.

Subvențiile în avans vor fi acordate pe baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în domeniul agro-alimentar și nu sunt afiliați unui alt producător agricol, se spune într-un comunicat emis de către AIPA.

Producătorii agricoli debutanți vor primi subvenția în două tranșe. Prima parte va constitui 75% din valoarea subvenției, și va fi acordată la momentul semnării de către beneficiar a contractului de acordare a sprijinului financiar. Cea de-a doua tranșă, 25%, va fi transferată în contul beneficiarului în momentul dării în exploatare a investiției, termenul căreia nu poate depăși 24 de luni. Valoarea maximă a sprijinului financiar oferit unui solicitant nu va depăși suma de 650 mii lei sau va constitui până la 65% din valoarea eligibilă a investiției.

Proiectul privind acordarea subvenţiilor în avans este iniţiat în premieră pentru R. Moldova. ,,Fiind un Program pilot ce va fi implementat în R. Moldova, este și un prim pas ce va contribui la schimbarea acordării subvențiilor pentru toate măsurile de sprijin ce sunt incluse în prezentul Regulament, oferind astfel, posibilitatea tinerilor și femeilor fermieri din zonele rurale să contribuie la dezvoltarea atât a domeniului agricol precum și economiei naționale ’’, susține Nicolae Ciubuc, director AIPA.

Conform datelor statistice, majoritatea debutanţilor în afaceri agricole sunt limitați în accesarea suportului financiar pentru a-și implementa ideile de afaceri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *