Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Chetraru știa despre fraudele din…

Chetraru știa despre fraudele din sistemul bancar din 2013? CNA nu comentează documentele secrete

Situația din sistemul bancar era cunoscută de șeful Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, încă din noiembrie 2013. Într-un raport cu titlu „secret”, semnat, de fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, făcut public de agora.md, se conțin informații detaliate despre activitatea celor 14 bănci moldovenești din acea perioadă. În raport se spune că activele sectorului bancar s-au majorat cu 1,1 miliarde lei, cu puțin timp înainte de întocmirea raportului, din contul plasărilor interbancare și împrumuturi / creanțe.  De asemenea, se face referință la două grupări de interese care acționau concertat, prima fiind din sfera de influență a lui Ilan Shor, iar cea de a doua – a lui Veaceslav Platon. CNA nu a comentat documentul apărut, dar a precizat că „toată corespondența oficială a CNA pe tema BEM a fost pusă la dispoziția organelor de anchetă, care sunt în drept să se expună”.

Cu referință la situația din Banca de Economii, în raportul se subliniază că parametrii bilanțieri au fost denaturați și menținuți artificial prin diferite scheme voalate și frauduloase. „Conducearea BEM încalcă încontinuu limitele indicatorilor prudențiali și reglementările BNM, iar eventualele situații dificile ale băncii pot fi resimțite asupra sinstemului bancar autohton în întregime”.

În document se mai menționează că BEM s-a expus unui risc major de concentrare și prin deținerea plasărilor peste hotare (fără sens economic) a sumelor excesiv de mari în băncile din Federația Rusă.

În raport se constată că anumite societăți economice activau concertat și că acestea au beneficiat de sume impunătoare de bani. Acele societăți se diferențiau în două grupe: grupul companiilor omului de afaceri Ilan Shor și cel al omului de afaceri Veaceslav Platon. Acestea au primit credite în valoare de 4,2 miliarde de lei, iar datele oficiale indicau  la 1 noiembrie 2013 că ponderea absolută a creditelor neperformante constituia 4,9 miliarde de lei.

Cele 140 de companii ale lui Șor, deschise de persoane afiliate sau fotbaliști ai Clubului de Fotbal Milsami, până la 1 noiembrie 2013 au primit credite în sumă totală de 3 miliarde de lei. Grupul de companii afiliat lui Veaceslav Platon, constituit din 26 de entități economice, a primit credite în sumă totală de 1,2 miliarde de lei.

La capitolul profitul BEM, raportorul menționează că acesta a fost trucat prin plasamente interbancare, ajustarea indicatorilor care acționează în grup, transmiterea portofoliului de credite nevaforabil unei companii nerezidente din Marea Britanie – Roseaau Alliance LLP. Aceasta a fost fondată în martie 2012 și era estimată la o valoare de 1 mlrd de lei.

Documentul conține și o anexă cu lista companiilor care au luat cele mai multe credite din băncile moldovenești.  Printre acestea se numără Dufremol SRL, Moldclassica International IM SRL,  Bas Clasic SRL.

Documentul a fost semnat de două persoane. Semnătura de pe prima pagină pare să fie a șefului CNA, Viorel Chetraru, iar ultima pagină a raportului este semnată de Mihail Gofman pe atunci șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor, potrivit documentelor obținute de agora.md

Contactat de mai multe ori la numărul de mobil, șeful CNA, Viorel Chetraru, nu a răspuns la apeluri. Ofițerul de presă al instituției, Angela Starinschi, a declarat că „CNA nu poate comenta așa-zise documente secrete aparute în mass media din surse neverificate. Toată corespondenta oficiala a CNA pe tema BEM a fost pusa la dispoziția organelor de ancheta, care sunt în drept sa se expună.”