Cetățenii pot verifica și achita datoria la impozitul pe venit online

Anul 2017 a fost primul an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din R. Moldova au avut oportunitatea de a redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă. Potrivit informațiilor oficiale, 32% din suma totală direcționată a fost nevalidată, în mare parte din cauza faptului că contribuabilii aveau datorii la impozitul pe venit. 

Persoanele fizice plătitoare de impozite pot verifica dacă au datorii la impozitul pe venit online și le pot achita instant, cu cardul bancar pe www.mpay.gov.md.

Sursa: www.facebook.com/legea2procente/

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a făcut o analiză privind rezultatele primului an de implementare a mecanismului.

Lista organizațiilor înregistrate în primul an de implementare a mecanismului 2%, curpinde 484 organizații necomerciale (413 asociații, fundații și instituții private și 71 culte religioase și părți componente). Doar 302 din ele (circa 62%) au primit desemnări procentuale.

În 2017, 21 204 de contribuabili au redirecționat 4 140 868 lei (circa 244 588 dolari sau 210 090 euro) către organizațiile beneficiare. Ei reprezintă aproximativ 10% din numărul total al contribuabililor care au depus declarațiile cu privire la impozitul pe venit în termen (perioada 1 ianuarie – 2 mai 2017). În medie, în 2017, fiecare contribuabil a desemnat suma de 195 de lei.

În 2017, 32% din suma totală direcționată (1 319 624.83 lei) a fost nevalidată, în mare parte din cauza faptului că contribuabilii aveau datorii la impozitul pe venit.

Citiți și: Bilanțul primului an de implementare a mecanismului 2%

 

Foto: mtcos.in

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *