Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cele mai mari tranzacții ale…

Cele mai mari tranzacții ale anului 2018. Vânzarea „Air Moldova”, pe primul loc în top

Privatizarea „Air Moldova”, listarea la Bursa de Valori de la București a Grupului „Purcari Wineries” și vânzarea unor cote de acțiuni de la Victoriabank și Moldova Agroindbank se numără printre cele mai mari tranzacții ale anului 2018 în Republica Moldova, arată datele analizate de portalul Mold-Street.com,

Achiziţii şi fuziuni au fost înregistrate în majoritatea sectoarelor în 2018, dar cele mai importante preluări au fost consemnate în sectorul bancar, în transport, imobiliare şi domeniul agroalimentar:

1. Cea mai mare tranzacţie din 2018 a constituit-o vânzarea la începutul lunii octombrie 2018, de către Guvern a companiei aeriene Air Moldova. Valoarea tranzacției de vânzare-cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei (circa 61,5 milioane euro), dintre care 50 milioane de lei au fost transferate la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite. Air Moldova a fost achiziționată de către compania Civil Aviation Group SRL, fondată cu câteva zile înainte de licitaţie. Aceasta are ca asociaţi doi cetățeni ai Republicii Moldova – Serghei Melnik și Andrei Ianovici care dețin câte 25,5% din capital și compania Blue Air Aviation SA din România cu 49%.

Tranzacţia a fost criticată de opoziţie şi experţi, ca urmare a procedurilor netransparente, dar autoritţile au susţinut că nu aveau o altă soluţie pentru o companie în prag de faliment, scrie autorul analizei de pe Mold-Street.com,

2. Pe locul doi se află listarea la mijlocul lunii ianuarie 2018, la Bursa de Valori de la București a Grupului Purcari Wineries, care deţine cramele Purcari şi Bostavan şi producătorul de brandy Bardar din Republica Moldova, dar şi crama Ceptura din România. La Bursă a fost listat 49% capitalul social într-o ofertă publică de vânzare (IPO), care a reușit să aducă acţionarilor circa 40 milioane de euro. Acţionarii vânzători au fost Lorimer Ventures Limited, societate ce deţinea înainte de realizarea ofertei 63,55% din capitalul social al Purcari, Amboselt Universal (participaţie de 30% înainte de listare, controlată de Victor Bostan) şi International Financial Corporation, divizia de investiţii a Băncii Mondiale, a cărei deţinere este în prezent de 6,41%. Lorimer Ventures Limited (Horizon Capital) a cedat cele mai multe acţiuni ca urmare a listării.

3. Poziţia a treia în topul tranzacţiilor din 2018 este achiziţia cotei de 39,2% a Victoriabank, deținute de afaceristul rus Serghey Lobanov prin firma Insidown LTD din Cipru. Cumpărători, Banca Translivania și BERD au ajuns acționari majoritari ai Victoriabank, prin intermediul unui vehicul investiţional din Olanda. Valoarea tranzacţiei încheiate la finele lunii ianuarie 2018 a fost de 766,5 milioane lei, sau circa 37 milioane euro (circa 43,5 milioane de dolari). Peste câteva luni Banca Translivania și BERD au mai cumpărat alte 5,42% din acţiunile Victoriabank la preţul de 106,05 milioane lei.

4. Tranzacția de 608 milioane lei (31 milioane de euro), în urma căreia Real Concept Imobil SRL, fondată în iulie 2018 de Finpar Invest SRL, o companie afiliată lui Vladimir Plahotniuc, a ajuns în proprietatea unui offshore din Gibraltar cu tot cu terenuri şi imobile de lux din Chişinău, ocupă locul patru.

Printre imobile era și Global Business Center (GBC), fosta reședinţă de afaceri a lui Plahotniuc. Potrivit RISE Moldova, tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin cedare de firmă. Cumpărătorul e o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunși în spatele acesteia. E vorba de o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste 10 hectare din zona Autogării de Nord și centrul de afaceri Global Business Centre.

5. Abia pe locul cinci se află tranzacţia prin care pachetul de 41,09% de acțiuni ale celei mai mari bănci din Moldova – Moldova Agroindbank, a fost cumpărat de firma HEIM Partners din Marea Britanie, fondată de BERD și fondurile de investiții private AB Invalda INVL și Horizon Capital.

Partenerii au achitat un preț de doar 451,53 milioane de lei (echivalentul a 23,03 milioane de euro), ajungând să deţină astfel pachetul de control al celei mai mari bănci din Republica Moldova. Prețul aparent mic se datorează riscurilor mari de țară și existenței unor litigii internaționale legate de acțiunile de la Moldova-Agroindbank.

Topul tranzacțiilor din 2018 continuă cu schimbarea acționarului majoritar de la compania de telefonie mobilă Orange Moldova, schimbările de la vinăria Imperial Vin SA din Pleșeni (raionul Cantemir) și preluarea de către compania românească Transgaz a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz pentru 180,2 milioane lei (circa 8,8 milioane de euro) și realizarea unui program de investiții de până la 93 milioane de euro în următorii doi ani.

Sursă text: Mold-Street.com