Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce spun ministrul Finanțelor și…

Ce spun ministrul Finanțelor și guvernatorul Băncii Naționale despre lupta cu corupția în R. Moldova

Recent, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea au vorbit într-un interviu acordat  Fondului Monetar Internațional (FMI) despre sarcinile care urmează a fi îndeplinite pentru a  îmbunătăți starea economică a R. Moldova. Cioclea și Armașu au făcut referire inclusiv la modalitățile de consolidare a luptei împotriva corupției. 

„Combaterea corupției necesită în primul rând voință politică. Dar chiar și asta nu este suficient atunci când instituțiile statului sunt slabe, ceea ce reprezintă problema fundamentală cu care se confruntă Moldova. Atunci când administrația de stat este mare și ineficientă, iar funcționarii publici sunt prost plătiți, organizațiile nu își pot juca rolul  în impunerea statului de drept, în protejarea cetățenilor și a proprietăților lor. Devine foarte dificilă eradicarea corupției. Acesta este motivul pentru care principala prioritate a acestui guvern este o reformă a administrației publice, în care abordăm principalele deficiențe ale instituțiilor statului, de la care pornesc multe alte probleme. Aceasta este abordarea fundamentală a luptei împotriva corupției în Moldova”, a spus Armașu.

Guvernatorul BNM consideră că în lupta împotriva corupției, este nevoie de o transparență mai mare în sectorul bancar, precum și de implementarea mai eficientă a politicilor de combatere a spălării banilor.

parlament.md

„Din perspectiva băncii centrale, este nevoie de o mai mare transparență în sectorul bancar, o bună implementare a politicilor de combatere a spălării banilor și a politicilor de cunoaștere a clientului. Este de la sine înțeles că o astfel de transparență promovează în cele din urmă o formă de „democrație economică”, în care întreprinderile au acces la finanțare pe baza planurilor lor de afaceri și a profilurilor de risc, și nu pe posibilele lor afilieri politice. În calitate de guvernator, am asigurat din partea Parlamentului R. Moldova numirea a doi tehnocrați în funcție de viceguvernatori, făcând consiliul executiv al băncii centrale în întregime independent de partide politice. De asemenea, ne străduim să promovăm sistemele de plăți fără numerar care vor contribui la creșterea responsabilității și urmăririi fluxurilor financiare”, a spus Cioclea.

Biroul Naţional de Statistică informează că conform datelor operative, în anul 2016, produsul intern brut (PIB) a însumat 134.476 milioane lei.

Contribuții pozitive la creșterea PIB-ului, în anul 2016 au înregistrat agricultura, silvicultura și pescuitul; comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor; industria extractivă și industria prelucrătoare; transportul și depozitarea; comunicațiile; activitățile profesionale, științifice și tehnice. Pe de altă parte, impact negativ asupra indicelui volumului fizic al PIB-ului au avut construcțiile, administrația publică și apărarea; asigurările sociale obligatorii; învățământul; sănătatea și asistență socială.