Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce soluții propun candidații la…

Ce soluții propun candidații la funcția de Guvernator al Băncii Naționale

Vineri, 6 noiembrie 2015, Comisia pentru desemnarea Guvernatorului Băncii Națională a Moldovei va alege prin vot candidatul care va fi înaintat președintelui Parlamentului pentru funcția de șef al Băncii Naționale din Moldova. Din 12 persoane care au depus inițial dosarele, doar 9 au fost ajuns la etapa interviului.

„Toți candidații la fotoliul de Guvernator au șanse egale, dar și potențial pentru a exercita funcția de șef al BNM. Procedura de desfășurare a concursului constituie un mecanism democratic și transparent, care nu poate fi afectat de procesele politice și demisia Guvernului”, a declarat pentru ZdG, Sergiu Gaibu, membru al Comisiei pentru desemnarea Guvernatorului BNM și expert la „IDIS Viitorul”.

Potrivit acestuia, la 6 noiembrie pot fi înaintați președintelui Legislativului, maximum doi candidați. În același timp, Comisia poate să nu propună nicio candidatură, dacă va considera că participanții nu întrunesc cunoștințele și abilitățile necesare. Sergiu Gaibu a menționat că desemnarea Guvernatorului este un proces independent, care se desfășoară în paralel cu evenimentele politice. Totuși, Comisia nu are suport juridic procedural, de aceea, spun el, rolul decisiv îl deține șeful Parlamentului.

De astăzi, 2 noiembrie candidații vor susține etapa interviului, la care se va pune accent pe cunoștințele candidaților privind situația macroeconomică, politicile monetare și influența lor asupra fenomenelor sociale, dar și situația sectorului bancar la nivel internațional, nu doar național.

La rândul lor, cei nouă candidați speră la un concurs corect și echidistant. Unii însă, sunt sceptici referitor la un potențial succes. Cu toate acestea, în scrisorile de intenție înaintate Comisiei, pretendenții au adus mai multe argumente în favoarea candidaturii lor. Totodată, ei au venit și cu sugestii privind soluționarea crizei din sistemul bancar.

 Soluții de redresare a crizei bancare de la ex-ministrul Finanțelor și fostul prim-viceguvernator BNM

Primul pretendent la fotoliul de Guvernator care s-a înscris în concurs este Sergiu Iachim, economist, consultant privind managementul riscurilor din sectorul bancar la o companie din Belgia. Sergiu Iachim a absolvit facultatea de Economie la Universitatea Tehnică în 2006 și Masterul în business și administrare la o Universitate din Belgia, în 2013. Acesta a participat drept candidat independent în alegerile parlamentare din 2010, însă nu a reușit să depăşească pragul electoral de 2%, acumulând doar 172 de voturi.

În scrisoarea sa de intenție, acesta menționează că își dorește să contribuie la dezvoltarea socio-economică a țării, iar drept argumente, folosește experiența sa de muncă din Belgia și Luxemburg, dar și studiile MBA la “Vlerick Business School” din Belgia. În aceeași scrisoare, Sergiu Iachim își propune identificarea sursei „care a creat situația actuală”, dar și formarea unei comisii de examinare, „pentru a propune o soluție adecvată”.

negruta
Foto: zdg.md

 

Printre cei nouă candidați se numără și ex-ministrul Finanțelor (2009-2013), Veaceslav Negruță, condamnat în luna mai 2015 la trei ani de închisoare cu suspendare de către Judecătoria Sectorului Râșcani, în dosarul despăgubirilor acordate lui Pantelei Sandulachi. Potrivit deciziei judecătorești acesta nu are dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani. Sentința primei instanțe nu este încă definitivă, astfel că ea încă nu poate fi pusă în aplicare. Negruță a contestat-o la Curtea de Apel, care astăzi s-a întâlnit în ședință, dar nu a pronunțat o decizie finală, fapt care l-a nemulțumit pe ex-ministrul Finanțelor.

În scrisoarea sa de motivare acesta aduce mai multe argumente privind numirea sa în funcție: „Consider că am o pregătire profesională, personală și morală care pot să contribuie la consolidarea instituției BNM, independenței funcționale a acesteia și asigurarea proceselor transparente de gestionare și promovare a politicilor și funcțiilor ce revin BNM. Experiența și activitatea anterioară în BNM (2000-2001, Departamentul politică monetară și cercetări), Ministerul Finanțelor și Guvern, Comitetul Național de Stabilitate Financiară, Consiliul Suprem de Securitate, relațiile cu FMI și Banca Mondială, alte structuri financiare internaționale, îmi permit să dețin o diagnoză relevantă și pertinentă a stării de lucruri din sectorul bancar și BNM”, zice Negruță.

Fostul ministru al Finanțelor specifică și patru domenii prioritare la etapa actuală în activitatea BNM și formulează sugestii privind soluționarea crizei: “independența instituțională, politica monetară, supravegherea bancară, asistența investigării interne și externe a situației din sectorul bancar”. Veaceslav Negruță a absolvit facultatea de Economie la Academia de Studii Economice în 1994.

Dumitru Ursu Liga Bancherilor din Moldova
Foto: bancamea.md

 

La funcția de șef al BNM a fost admis și Dumitru Ursu, președintele Ligii Bancherilor din Moldova. Acesta a activat anterior la BNM între 1992-2006 , exercitatând funcția de prim-viceguvernator al instituției. Dumitru Ursu a absolvit în 1983 facultatea de Economie la Universitatea de Stat din Moldova, în plus mai are studii la Institutul FMI din Washington și Viena. Are experiență la Gosbank, Agroinbank și Banca de Economii în perioada sovietică. În mare parte a fost director de filiale. A mai deținut diverse funcții la Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, precum și alte organizații naționale și internaționale.

În scrisoarea sa de motivație, Dumitru Ursu și-a argumentat intenția de participare prin faptul că din 1983 activează permanent în sistem și a cunoscut colapsul economic din 1992-1993, a participat la stabilirea relațiilor cu FMI, BIRD, BERD în 1992 și a trecut prin criza regională din 1998. „Experiența managerială de depășire a situațiilor de criză din acea perioadă îmi oferă încrederea că aș putea contribui la gestionarea și depășirea situației actuale din sistemul bancar.”, se menționează în scrisoare.

Acesta a mai specificat că este apolitic și că nu exercită activități care ar genera conflicte de interese. Președintele „Ligii bancherilor” se arată disponibil să declare averea și veniturile sale. Solicitat de ZdG, Dumitru Ursu a declarat că nu este susținut și nici influențat de vreun partid politic: „N-am nicio susținere politică și nici n-am căutat-o. M-am ocupat de domeniul bancar. Contez pe experiență și cunoștințe”. Trebuie să menționăm că Dumitru Ursu este partener de afaceri din 2010 cu vicepreședintele PLDM și rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Grigore Belostecinic, când alături de alți cinci acționari a fondat întreprinderea de finanțare a afacerilor mici „MoldCredit” SRL.

Drept argument privind numirea sa în funcția de guvernator, Ursu menționează că el ar fi susținut de mai mulți colegi din sistemul bancar, de reprezentanți ai mediului de afaceri din țară și străinătate, care împărtășesc aceleași viziuni de „dezvoltare pe viitor a sistemului bancar și de reevaluare a politicilor monetar-creditare ale BNM”. Ursu contează pe „relațiile personale de colaborare și parteneriat stabilite cu ministerele de profil (ME, MF), dar și cu reprezentanții FMI, BIRB, BERD” . Ursu a formulat și o serie de sugestii privind redresarea situații la BNM, printre care: “urgentarea restabilirii capacității managerial și administrative a BNM prin suplinirea vacansiilor actuale; asigurarea, consolidarea și menținerea stabilității bancar prin lichidarea celor trei bănci prin maximum profesionalism și competență, fortificarea supravegherii special băncilor importante prin identificarea noilor provocări cu care se confruntă, prin implimentare unei viziuni occidentale în relațiile cu clienții”.

Dumitru Ursu a declarat că speră la un concurs real și obiectiv. El spune că îi pare rău pentru că mai multe persoane cu experiență importantă care activează peste hotare nu și-au depus candidaturile, dar este bucuros că a întâlnit printre participanți un nume cunoscut în domeniu, Veaceslav Negruță, ex-ministrul Finanțelor.

 Igor Olexici, vecinul lui Candu și Plahotniuc

Un alt candidat la funcția de Guvernator BNM este Igor Olexici. A absolvit Universitatea Tehnică de Economie și Finanțe din Chișinău în 1987. A activat timp de 4 ani la Businessbank, 5 ani la EuroCreditBank și 4 ani director la o companie de creditare. Este un nume mai puțin cunoscut, dar CV-ul său, conține un detaliu interesant. Igor Olexici locuiește pe strada Bulgară 41, aceeași adresă cu a prim-vicepreședintelui suspendat al PDM, Vlad Plahotniuc și a președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Potrivit unei investigații a Centrului de Investigații Jurnalistice, la această adresă, Plahotniuc deține un apartament de circa 1350 de metri pătrați, iar blocul, păzit non-stop, ar fi locuit doar de rudele acestuia. Într-un act al municipalității se confirmă că Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, deține și el un apartament aici. Cu alte cuvinte, Olexici este vecin de bloc cu președintele Parlamentului, cel care urmează să voteze noul Guvernator.

Numele lui Igor Olexici apare și în scandalul legat de Banca de Economii. Astfel, Igor Olexici, alături de alți doi acționari minoritari ai Băncii de Economii s-au adresat cu cerere de chemare în judecată contestând decizia adunării generale a băncii privind emisia de acţiuni care a făcut să le fie micşorată valoarea acţiunilor deţinute, dar care a şi diminuat cota statului de la 56% la 33%. Cererea acţionarilor a fost respinsă de către prima instanţă, iar, ulterior de către Curtea de Apel. La 27 noiembrie 2014, însă, Curtea Supremă de Justiție le-a dat dreptate celor trei şi a adus iarăşi BEM-ul în administrarea statului. Potrivit raportului Kroll, decizia CSJ a venit imediat după ce din BEM au „plecat” circa 14 miliarde de lei.

Igor Olexici directorul executiv al firmei de taxi, SRL „Primous Group” din februarie curent, și-a argumentat intenția de a conduce BNM prin experiența de 18 ani în domeniul bancar, dintre care patru în funcția de director al firmei „Mega credit” SRL. Acest SRL a fost fondat pe 30 octombrie 2008 de către: Î.M. „TIPTOP” S.R.L. — 100000.00 MDL (2.00%); C.I. „INTERPARES PRIM” S.A. — 3450000.00 MDL (69.00%); SUGAC SOFIA — 100000.00 MDL (2.00%); „UNIVERSCOM” S.A. — 1150000.00 MDL (23.00%); LABUNEŢ ALA — 100000.00 MDL (2.00%); C.A.V. „SIGUR-ASIGUR” S.A. — 100000.00 MDL (2.00%).

Aceste firme au legături cu Clubul oamenilor de afaceri „Timpul”, biroul căruia se află pe str. Bulgară 43. Clubul este condus de omul de afaceri, Igor Crapivca. Anterior, soția acestuia, Natalia Crapivca a confirmat că ar avea relații cu mai multe persoane influente, inclusiv, Vladimir Plahotniuc.

De menționat este și faptul că între 1997-2005, Olexici a exercitat mai multe funcții de conducere în cadrul BC „Businessbank” SA, instituție care, în 2006, a fost lichidată la solicitarea acționarilor. Într-o investigație, ZdG a semnalat că la sfârșitul lunii februarie 2006, CCCEC a declarat despre inițierea urmăririi penale pentru un caz de spalare de bani care a avut loc în iunie 2000 la „Businessbank”. Ulterior, aceasta ar fi fost cumpărată de o bancă din Federația Rusă.

În concursul pentru desemnarea Guvernatorului BNM, s-a înscris și fostul președinte al „Businessbank”, Sergiu Brînzilă. Totuși, candidatura acestuia a fost, însă, respinsă de Comisie din considerent reputațional, în legătură cu retragerea licenței de către BNM în 2006.

În scrisoarea sa de motivație, Olexici a menționat: „La momentul actual dispun de experiență și cunoștințe necesare pentru a lucre în calitate de Guvernator al Băncii Naționale a Moldovei”. El și-a exprimat convingerea că eforturile trebuie direcționate spre stabilizarea monedei naționale. În acest sens, Oxelici sugerează elaborarea unui spectru de măsuri pentru minimalizarea pierderilor BMN de la tranzacțiile creditare ale Bănci de Economii. Olexici a setat și alte acțiuni, dacă va ajunge în funcție: „Este necesar elaborarea noilor cerințe față de evaluarea calității portofoliilor de credite bancare și riscurile asupra lor”. Candidatul mai propune crearea unui Fond național de investiții pentru dezvoltarea Republicii Moldova. „Acesta va trebui să inițieze și să implementeze proiecte de scară și importanță națională (construcția și repararea drumurilor, irigarea modernă, proiecte de eficiență energetică). Inițiatorul acestor tipuri de proiecte va fi Parlamentul.”, se menționează în scrisoarea de motivare.

Viitorul BNM în viziunea unei femei, dar și a unui lector universitar

Unica femeia care candidează la postul de Guvernator este Nina Schendrea, directoare a Societății de audit „Manager audit” SRL și șefa Departamentului contabilitate la Universitatea Tehnică din Moldova. Aceasta menționează că interesul pentru funcția de Guvernator este generat de faptul că cetățenii trebuie să-și recapete încrederea în instituție.

Candidata își susține candidatura prin faptul că activează în sistem mai bine de 25 de ani, exercitând funcția de contabil-șef în trei instituții bancare: Banca de Economii S.A. (2003-2006), BC Viktoriabank S.A. (2006-2008) și Banca Comercială Română SA (2009-2013). Nina Schendrea menționează: „În perioada activității mele, niciuna dintre aceste bănci nu a înregistrat evoluții negative din punct de vedere financiar, al imaginii și al guvernanței corporative”. Candidata a făcut și o retrospectivă a problemelor existente la BNM, propunând câteva măsuri urgente pentru a redresa situația: „Folosirea practicilor internaționale și instrumentelor utilizate pentru îndeplinirea politicii monetare… Reformarea sistemului de supraveghere bancară. Preîntâmpinarea fraudelor și folosirii abuzive a schemelor de creditare și de spălare de bani în sistemul bancar”.

stratulat
Foto: ase.md

 

Printre candidați se numără și Oleg Stratulat, profesor și șef la catedra „Bănci și activitate bancară” a Academiei de Studii Economice din Moldova, tot el, fost deputat. Acesta menționează că decizia de participare este „rezultatul unor meditații asupra întregii activități profesionale, dar și a eventualității de realizare a unor sugestii privind modernizarea activității multiaspectuale a autorității monetare”. Oleg Stratulat a absolvit facultatea de Finanțe și Credit de la Universitatea de Stat în 1978. Deține diplomă de doctor în științe economice la Institutul Politehnic din Chișinău. Între 1997-1998 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe lista Blocului Electoral „Blocul Ţăranilor şi Intelectualilor”, iar între 1998-1999 a deținut funcția de viceprim-ministru în două Guverne. Până a accede în Legislativ, acesta a fost președinte al Consiliului Economic Suprem pe lângă președintele R. Moldova.

Cel mai tânăr candidat la postul de Guvernator este Andrei Ceban (33 de ani), șef Secția Credite la BC Victoriabank SA, filiala Ungheni. În 2004 a absolvit facultatea de Finanțe în cadrul Academiei de Studii Economice și are 9 ani de experiență la Victoriabank. Acesta crede că șansele sunt egale pentru toți. El motivează participarea prin faptul că șansa de a lucra în „această instituție publică” ar fi o oportunitate de a-și pune în evidență calitățile intelectuale și experiența acumulată.

Un alt pretendent este Andrei Sagaidac. Acesta a absolvit facultatea de Economie la Academia de Studii Economice din Moldova în 2001. Timp de 14 ani a activat la Eximbank, unde în prezent deține funcția de consultant bancar în Departamentul Comercial al BC „Eximbank-Grupo Veneto Banca” SA. Andrei Sagaidac a specificat obiectivele viitorului Guvernator: „Viitorul Guvernator urmează să-și aducă contribuția la ieșirea din criză a sistemului bancar, însă pentru realizarea acestui deziderat, persoana ce urmează a fi selectată necesită să întrunească criterii de competență profesională și integritate”. Potrivit mass-mediei, Sagaidac ar avea relații de rudenie cu cineva din conducerea CNA.

Acesta a prezentat prioritățile pe care se va axa dacă va ajunge la conducerea BNM: „exercitarea unei supravecheri bancare minuțioase și finalizarea procesului de ajustare a cadruluiregulator național la cerințele de prudenție și standardele Basel II/ Basel III ca în consecință să fie: consolidată buna guvernață corporativă în sectorul bancar, asigurată o transparență a acționariatului, stopate operațiunile de scurgere a capitalului; stimularea creșterii economice prin utilizarea politicii monetare și în consecință echilibrarea cererii și ofertei de valută pe piața valutară locală”.

Andrei Sagaidac precizează în scrisoarea că participarea la concursul pentru suplinirea fotoliului de Guvernator este motivată de „dorința de a contribui la ieșirea din acestă criză profundă care a afectat toate ramurile economiei naționale cu adânci repercursiuni asupra situației sociale din țară, creând o stare generală de insatisfacție”.

Alexei Golub este printre cei mai tineri candidați, 34 de ani. A absolvit facultatea de Economie la Academia de Studii Economice, precum și o facultate de Drept. Alexei Golub are 9 ani de experiență la ProCedit Bank, unde în prezent este Jurist Superior Litigii.

Precizăm că, din Comisia pentru desemnarea Guvernatorului BNM fac parte: Ștefan CREANGĂ, deputat, fracțiunea PLDM; Vladimir GOLOVATIUC, deputat, fracțiunea PSRM; Marcel RĂDUCAN, deputat, fracțiunea PDM; Lilian CARP, deputat, fracțiunea PL; Nicolae DORIN, președintele Asociației Băncilor din Moldova; Ion GUCEAC, doctor habilitat în drept, profesor universitar, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei; Ludmila COBZARI, doctor habilitat, profesor universitar, decan al facultății Finanțe, Academia de Studii Economice din Moldova; Sergiu GAIBU, economist IDIS Viitorul; Adrian LUPUȘOR, Director executiv Expert-Grup.

Fotoliul de Guvernator a rămas vacant la 21 septembrie, cu o zi înainte de sosirea reprezentanților Fondului Mondial Internațional pentru negocierea unui accord de finanțare pentru Republica Moldova. Dorin Drăguțanu și-a dat demisia invocând presiuni politice. Acesta a fost numit guvernator al BNM la 6 noiembrie 2009, fiind propus de președintele Parlamentului. El l-a înlocuit pe Leonid Talmaci, care s-a aflat la conducerea Băncii Naționale timp de 18 ani.