Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce crede Petru Lucinschi, unul…

Ce crede Petru Lucinschi, unul dintre acționarii Unibank, despre decizia autorităților de a o lichida

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank vor fi lichidate, iar de astăzi, vineri, 7 august 2015, cele trei bănci nu au dreptul să mai primească bani de la cei care doresc să-i păstreze în conturile acestor instituții financiare.

Odată cu acest proces, apar mai multe necunoscute. Ce se va întâmpla cu banii din aceste bănci? Unde se vor duce? Ce se va întâmpla cu sediile lor? Ce vor face acționarii acestor bănci și dacă acceptă sau nu decizia autorităților de a le închide?

petru lBanca de Economii, Banca Socială și Unibank au mai mulți acționari. La Unibank, printre aceștia, este și fostul președinte, Petru Lucinschi. Întrebat cum vede el decizia Băncii Naționale de a lichida cele trei bănci, Petru Lucinschi, fostul președinte al R. Moldova și unul dintre acționarii de la Unibank, spune că pe ei nu i-a întrebat nimeni nimic. „Acum aștept și eu să văd ce se va întâmpla mai departe. Specialiștii trebuie să ne spună dacă e o măsură bună sau nu, dar eu cu cine am mai vorbit, cu cine m-am mai întâlnit în străinătate, toți consideră că asta e unica ieșire din situație. Trebuie să te pricepi cât de cât în problemele astea bancare ca să afirmi ceva. Dacă ăsta-i interesul statului și al societății, atunci înseamnă că trebuie de făcut. Oricum băncile astea sunt compromise fiindcă în fiecare zi se vorbește la televizor, în ziare. Cum poate să mai aibă încredere un om care are bani acolo? Eu cred că trebuie de așteptat să vedem care sunt argumentele Băncii Naționale, cu ei trebuie să vorbiți, ei sunt responsabili. Acționarii pot să comenteze ce vor, dar responsabilă e Banca Națională și ea trebuie să ia deciziile”, afirmă Lucinschi.

„Eu am nimerit întâmplător printre acționari atunci. Am stat de vorbă cu niște oameni care mi-au spus, hai ia că ai să câștigi ceva. Noi altă sursă nu avem de unde”, continuă Petru Lucinschi, care deține 4,8% din acțiunile băncii.

UNIBANC_gagausinfo_mdAlți acționari ai Unibank, cel puțin în acte, sunt Reghina Apostolova, o fostă consilieră municipală pe listele PCRM, Aurel Marinescu, șeful pazei omului de afaceri Gabriel Stati, Viorel Melnic, fost șef la Vamă sau Marina Tauber, președinta Federației de Tenis. Totuși, aproape 40% din acțiuni sunt deținute de cetățeni străini din mai multe țări: Australia, Marea Britanie sau Cipru.

Vedeți aici cine sunt toți acționarii de la Unibank.

La Banca Socială, acționarii sunt și ei mulți, toți având câte maxim 5% din acțiuni. Conform informațiilor băncii, printre acționarii Băncii Sociale se numără omul de afaceri Vladimir Jardan, proprietarul brandului JLC, Arina Corșicova, de la Diafan SRL, Ala Cazac, de la SRL Tonimar sau Veaceslav Jardan, de la Ancor Lux SRL. 2,4% aparțin statului, prin Calea Ferată din Moldova. Peste 30% din acțiuni sunt deținute de cetățeni ai Federației Ruse.

Vedeți AICI toți acționarii Băncii Sociale.

520-banca-de-economiiDe partea cealaltă, la Banca de Economii, șef, teoretic, este statul, care deține prin Agenția Proprietății Publice 33,3% din acțiuni. 25% aparțin companiei rusești Veb Capital, iar 8,8% firmei Sisteme Informationale Integrate. Peste 25% aparțin unor cetățeni ai Federației Ruse.

Vedeți aici lista acționarilor Băncii de Economii.