Ce crede Petru Lucinschi, unul dintre acționarii Unibank, despre decizia autorităților de a o lichida

Banca de Economii, Banca Socială și Unibank vor fi lichidate, iar de astăzi, vineri, 7 august 2015, cele trei bănci nu au dreptul să mai primească bani de la cei care doresc să-i păstreze în conturile acestor instituții financiare.

Odată cu acest proces, apar mai multe necunoscute. Ce se va întâmpla cu banii din aceste bănci? Unde se vor duce? Ce se va întâmpla cu sediile lor? Ce vor face acționarii acestor bănci și dacă acceptă sau nu decizia autorităților de a le închide?

petru lBanca de Economii, Banca Socială și Unibank au mai mulți acționari. La Unibank, printre aceștia, este și fostul președinte, Petru Lucinschi. Întrebat cum vede el decizia Băncii Naționale de a lichida cele trei bănci, Petru Lucinschi, fostul președinte al R. Moldova și unul dintre acționarii de la Unibank, spune că pe ei nu i-a întrebat nimeni nimic. „Acum aștept și eu să văd ce se va întâmpla mai departe. Specialiștii trebuie să ne spună dacă e o măsură bună sau nu, dar eu cu cine am mai vorbit, cu cine m-am mai întâlnit în străinătate, toți consideră că asta e unica ieșire din situație. Trebuie să te pricepi cât de cât în problemele astea bancare ca să afirmi ceva. Dacă ăsta-i interesul statului și al societății, atunci înseamnă că trebuie de făcut. Oricum băncile astea sunt compromise fiindcă în fiecare zi se vorbește la televizor, în ziare. Cum poate să mai aibă încredere un om care are bani acolo? Eu cred că trebuie de așteptat să vedem care sunt argumentele Băncii Naționale, cu ei trebuie să vorbiți, ei sunt responsabili. Acționarii pot să comenteze ce vor, dar responsabilă e Banca Națională și ea trebuie să ia deciziile”, afirmă Lucinschi.

“Eu am nimerit întâmplător printre acționari atunci. Am stat de vorbă cu niște oameni care mi-au spus, hai ia că ai să câștigi ceva. Noi altă sursă nu avem de unde”, continuă Petru Lucinschi, care deține 4,8% din acțiunile băncii.

UNIBANC_gagausinfo_mdAlți acționari ai Unibank, cel puțin în acte, sunt Reghina Apostolova, o fostă consilieră municipală pe listele PCRM, Aurel Marinescu, șeful pazei omului de afaceri Gabriel Stati, Viorel Melnic, fost șef la Vamă sau Marina Tauber, președinta Federației de Tenis. Totuși, aproape 40% din acțiuni sunt deținute de cetățeni străini din mai multe țări: Australia, Marea Britanie sau Cipru.

Vedeți aici cine sunt toți acționarii de la Unibank.

La Banca Socială, acționarii sunt și ei mulți, toți având câte maxim 5% din acțiuni. Conform informațiilor băncii, printre acționarii Băncii Sociale se numără omul de afaceri Vladimir Jardan, proprietarul brandului JLC, Arina Corșicova, de la Diafan SRL, Ala Cazac, de la SRL Tonimar sau Veaceslav Jardan, de la Ancor Lux SRL. 2,4% aparțin statului, prin Calea Ferată din Moldova. Peste 30% din acțiuni sunt deținute de cetățeni ai Federației Ruse.

Vedeți AICI toți acționarii Băncii Sociale.

520-banca-de-economiiDe partea cealaltă, la Banca de Economii, șef, teoretic, este statul, care deține prin Agenția Proprietății Publice 33,3% din acțiuni. 25% aparțin companiei rusești Veb Capital, iar 8,8% firmei Sisteme Informationale Integrate. Peste 25% aparțin unor cetățeni ai Federației Ruse.

Vedeți aici lista acționarilor Băncii de Economii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. =Tenuță Unionistu delaTighina=

  GUSTAR- CRONICA UNIONISTĂ
  –––––––––––––––––––-
  NUMAI RE-UNIREA
  CU ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ –
  VECHEA DACIE STRĂBUNĂ NE ESTE SALVAREA
  ȘI REVENIREA LA NORMALITATE !
  – ÎN BAZA ACTULUI RE-UNIRII
  DIN 27 MARTIE 1918
  VOTAT DE SFATUL ȚĂRII DE LA CHIȘINĂU !
  2.
  Un nou prim-minstru mafiotic filatelist anti-român și anti-unionist – Valeriu Strelețu –
  – “Astăzi autorităţile, nici cele de la Chişinău,
  nici cele de la Bucureşti nu pun problema unei contopiri. Nu se pune problema, o RE-Unire acum nici nu se discută, este imposibilă”,
  – a declarat Streleţu, intrând în coliziune cronologică cu rezultatele sondajului INSCOP, dat publicităţii pe 31 iulie, în care se arată
  că o majoritate covârşitoare din populaţia României susţine Re-Unirea cu Rep. Moldova până în 2018, anul centenarului Marii Re-Uniri.
  3.
  un alt anti-unionist și anti-român –
  Mihai Ghimpu, demagogul și fățarnicul –
  un comentariu preluat:
  infoprut ro 3 august 2015
  de Zatic Anatolie ·
  Medic la IMSP Insttutul oncologic
  „In privinta Re-Unirii:
  pe 3 mai 2015 dupa ce s-a terminat mitngul,
  am stat de vorba cu domnul Ghimpu intre sesiunile de foto cu tinerele participante la miting si ii sugeram idea de Re-Unire pina in 2018
  la care dumnealui mi-a dat replica –
  ca nu e momentul, ca nu suntem pregatiti,
  ca poporul nu accepta Re-Unirea,
  ca poporul vrea sa mai traiasca in rahat
  cu acesti liberali, LPDM,PDM la putere,
  ca ei sa suga de la treuca, iar poporul pe ei
  nu ii intereseaza, aceasta este parerea mea
  dupa acea discutie amicala.
  – Armele sus ! Sa infaptuim Re-Unirea !
  Unica Cale de a scapa de jugul
  care ni l-au pus tot ai nostri !

 2. Rusu Mihai

  Ce sa vorbim de unire cand bancile sunt calarite de cetateni ai Federatiei Ruse si fonduri sau actiuni din Cypru,adica tot rusesti,iar acum cu inchiderea,Moldova se poate trezi ca vin actionarii cu acte ca au imprumutat cu multi bani bancile unde sunt actionari si Moldova va avea de platit multi bani.Iar Lucinski ca orice moldovean filorus a crezut ca o banca cu rusi nu poate falimenta,dar iata s-a pacalit…La fel patesc si ceilalti actionari de la celelalte banci,dar rusii nu cred ca vor pierde totul..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *