Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Ce afaceri gestionează în R.…

Ce afaceri gestionează în R. Moldova businessmanul Andrei Gargalîc, reținut pentru evaziune fiscală

Andrei Gargalîc (foto sus), proprietarul hotelului Club Royal Park din Chișinău a fost reținut de procurori într-un dosar în care se investighează infracțiunea de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Conform informațiilor furnizate de procurori, urmărirea penală a stabilit că din perioada 2007 și până în prezent, factorii de decizie ai SRL „Club Royal Park Company”, care gestionează hotelul de cinci stele, dar și prin intermediul unor companii off-shore,  s-ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 5,6 milioane de lei, neachitând impozite la stat. 

Andrei Gargalîc este un prosper om de afaceri. Împreună cu soția sa, Lada, Gargalîc a  apărut adesea în reviste mondene în care erau prezentaţi ca fiind proprietarii hotelului, dar şi ca „pata de culoare a vieţii mondene care impresionează atât prin ţinutele lor fine, cât şi prin modul de a întreţine o discuţie”. În actele primare ale firmei care gestionează hotelul de cinci stele, amplasat în coasta parcului „Valea Trandafirilor”, numele lui Andrei Gargalîc nu apare.

Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, compania ÎCS „CLUB ROYAL PARK COMPANY” SRL, cea care gestionează hotelul, este administrată de Lada Gargalîc. Aceasta este fondată de firmele offshore Lithovia Trading LTD și Kyriant Trading LTD din Cipru.

Una din firmele care, oficial, se numără printre proprietarii hotelului Club Royal Park a mai fondat în R. Moldova o altă firmă. Kyriant Trading LTD este fondatoarea firmei „Nadif Trading” SRL, care, la rându-i, partică la fondarea companiei „Alferal” SRL, cea care a gestionat sau încă gestionează restaurantele „Graffitti” și  „Most” din Chișinău, aflat pe podul care desparte sectorul Centru de sectorul Botanica al capitalei. „Alferal” SRL e condusă de Ala Vengher, care este și unul dintre fondatori.

Andrei Gargalîc apare, ca persoană fizică, în calitate de fondator la cinci firme înregistrate pe teritoriul R. Moldova: „Cubal Exim” SRL, care se ocupă de comercializarea zahărului, „Avo-Gry” (nefuncțională), cu activități declarate în domeniul comerțului cu autovehicule, „Sedara Tur”, cu activități în domeniul turismului, „Royal Parc Rezidents” fondată în 2016, cu activități în comerț și „Intervis” SRL, cu activități similare. La „Intervis” SRL, conform informațiilor de pe idno.md, Gargalîc este partener cu Grigore Caramalac, „hoțul în lege” refugiat la Moscova. Conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat, Gargalîc este administrator la întreprinderea moldo-rusă „Lukoil-Market-Agro” SRL.

sursa foto: rasputin.md