Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Când vor ajunge în bugetul…

Când vor ajunge în bugetul Moldovei cele 180 de milioane de lei din vânzarea Vestmoldtransgaz

Compania „Transgaz” a câştigat acum cinci luni concursul de privatizare a întreprinderii de stat din R. Moldova, „Vestmoldtransgaz”. Până în prezent însă nu au fost transferați în bugetul de stat cele 180 200 000 de lei, prețul integral de vânzare a întreprinderii de stat. Într-un răspuns oferit pentru ZdG, Agenția Proprietății Publice (APP) informează că banii vor fi transferați doar după îndeplinirea a 13 condiții suspensive stabilite în contract.

Cele 13 condiții țin de adoptarea și intrarea în vigoare a unei Hotărâri de Guvern, de modificarea și completarea unei legi organice, obținerea de acorduri şi autorizații din partea autorităţilor competente ale Republicii Moldova (ANRE, Consiliul Concurenţei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării) și alte elemente specifice proiectului.

„Părțile Contractului, sunt în proces de realizare a condițiilor suspensive stabilite în Contract, după care Cumpărătorul va asigura transferul în bugetul de stat al R. Moldova a prețului integral de vânzare a complexului patrimonial unic – Întreprinderea de stat „Vestmoldtransgaz”, respectiv, Cumpărătorul va demara lucrările de construcție a conductei de gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău”, susține Bîrliba Alina, specialist principal Serviciul Relații Publice al APP.

Actualmente au fost îndeplinite doar șase condiții, iar altele trei se vor considera automat realizate odată cu finalizarea procesului. Asupra implementării a patru dintre condiții se lucrează în comun cu partea română. Acestea din urmă se referă la:

-depunerea de către întreprindere a notificării la Consiliul Concurenței privind dreptul de proprietate asupra „Vestmoldtransgaz” și a concentrării economice;
-emiterea de către autoritățile moldovenești a autorizației de construcție;
-oferirea pentru întreprindere a dreptului de uz asupra terenurilor afectate de gazoductul existent;
-asigurarea derulării fără probleme a procedurilor de achiziție a bunurilor și lucrărilor în cadrul proiectului.

Doar atunci când cele 13 condiții suspensive vor fi îndeplinite, Cumpărătorul va transfera în bugetul de stat peste 180 de milioane de lei și va demara lucrările de construcție a conductei de gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău.

Contractul de privatizare a ÎS „Vestmoldtransgaz” de către compania românească „Transgaz” a fost semnat la 28 martie curent, după ce întreprinderea moldovenească SRL „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz” SA, ca asociat unic, a fost anunțat câștigător al concursului de privatizare a „Vestmoldtransgaz”.

SRL „Eurotransgaz” și-a confirmat intenția de a-și asuma obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro. Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaze din România spre Republica Moldova.