Calcularea cuantumului și plata ajutorului de șomaj

Începând cu anul 2019 stabilirea cuantumului şi plata lunară a ajutorului de şomaj se realizează de către Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS). Noile reguli au intrat în vigoare din 10 februarie, curent, iar beneficiarii deja pot primi banii în luna martie, curent.

Dreptul la ajutor de şomaj este stabilit de subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă stabileşte, iar începând cu 10 februarie 2019 casele teritoriale de asigurări sociale stabilesc cuantumul ajutorului de şomaj în baza datelor transmise în regim on-line de către subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă.

Cuantumul ajutorului de şomaj

Cuantumul lunar al ajutorului de şomaj se stabileşte în funcţie de circumstanţele în care persoana a încetat activitatea de muncă, după cum urmează:

a) 50% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei realizat în ultimele 
12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de şomer – în cazul încetării activităţii de muncă ca urmare a lichidării sau încetării activităţii angajatorului, reducerii numărului sau a statelor de personal ori în cazul decesului, declarării decedat sau dispărut fără veste, prin hotărârea instanţei de judecată, a angajatorului persoană fizică;

b) 40% din venitul mediu lunar asigurat al persoanei realizat în ultimele 
12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de şomer – în cazul încetării activităţii de muncă în alte circumstanţe decât cele indicate la lit. a).

Pentru calcularea cuantumului ajutorului de şomaj nu este necesară prezentarea a careva acte de către şomer.

Venitul mediu lunar asigurat se determină prin împărţirea la 12 a venitului asigurat realizat la toate unităţile în ultimele 12 luni din ultimele 24 de luni calendaristice premergătoare datei înregistrării cu statut de şomer, venit din care au fost calculate şi achitate contribuţii de asigurări sociale.

Cuantumul lunar al ajutorului de şomaj nu poate depăşi cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent datei stabilirii dreptului la ajutor de şomaj. În cazul în care, cuantumul lunar al ajutorului de şomaj depăşeşte cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent, ajutorul de şomaj se stabileşte în cuantumul salariului mediu lunar pe economie pentru anul precedent.

În cazul şomerilor cu statut special, cuantumul lunar al ajutorului de şomaj se stabileşte în mărime de 700 lei.

Plata ajutorului de șomaj

Plata ajutorului de şomaj se efectuează lunar, pentru luna precedentă, prin intermediul prestatorului de servicii de plată desemnat de către şomer. Prestatorul de servicii de plată desemnat de către şomer încheie contract cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.

În cazul în care şomerul nu a desemnat prestatorul de servicii de plată, plata ajutorului de şomaj se transferă la oficiul poştal până la desemnarea unui prestator de servicii de plată.

Perioada de plată a ajutorului de şomaj

Perioada de plată a ajutorului de şomaj se stabileşte diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare (n.r.: însumarea perioadelor de activitate în care au fost plătite contribuţiile de asigurări sociale la fondul de pensii) al şomerului, după cum urmează:

a) 5 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între cel puţin 12 luni şi 10 ani;

b) 7 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 10 şi 15 ani;

c) 9 luni calendaristice, în cazul unui stagiu de cotizare de peste 15 ani.”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *