Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Cadourile” primite de șefii BNM…

„Cadourile” primite de șefii BNM în 2015

Foștii conducători ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au primit în 2015 nu mai puțin de 22 de cadouri de la diverse entități. Deși majoritatea dintre ele au însă o valoare mai mult simbolică, foștii conducători ai BNM anunță că au returnat 9 cadouri beneficiarilor. Cele mai multe cadouri i-au fost transmise lui Dorin Drăguțanu, nu mai puțin de 12. Acesta a refuzat și returnat un singur cadou. BNM a făcut public pe site-ul instituției lista cadourilor primite și declarate, oferite din politețe sau cu prilejul unor acțiuni de protocol în exercitarea funcției de conducere în anul 2015.

Din listă aflăm că, Dorin Drăguțanu, cel care a îndeplinit funcția de Guvernator până la începutul lunii aprilie 2016, a primit 12 cadouri, dintre care, mai multe seturi de monede, o carte „European Banking and Financial Services Law” + compact disk (CD- rom) , o bancnotă de 100 de leva bulgară, placată cu aur „Issue 1887” sau o medalie „Crăciun Fericit 2015”. Toate cadourile primite de Drăguțanu au fost transmise în gestiunea BNM. Fostul Guvernator și-a luat doar un album cu „Palatul Băncii Naționale a României”.

Fostul prim-viceguvernator Marin Moloșag a primit o monderă jubiliară „25 de ani, Comerțbank”, pe care a păstrat-o. Astfel de monede a primit toată conducere BNM.  Aureliu Cincilei, un alt viceguvernator a primit un ceas de mână cu curea, care l-a păstrat.

Regulamentul BNM prevede că „bunurile evaluate, la solicitarea beneficiarului, valoarea cărora nu depășește suma de 1000 de lei se returnează beneficiarului în corespundere cu cadrul normativ în vigoare”.