Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM: „Un consorțiu internațional vrea…

BNM: „Un consorțiu internațional vrea să cumpere acțiunile Moldova-Agroindbank”

businessclass.md

Un consorțiu internațional, format dintr-o instituție financiară internațională și două fonduri străine de investiții directe, a depus o cerere oficială pentru achiziționarea a 41.09% de acțiuni ale BC „Moldova-Agroindbank” S.A. Anunțul a fost făcut de Banca Națională a Moldovei (BNM), care a informat despre aceasta cerere Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință la 4 mai 2018.

„Ținând cont că BC „Moldova-Agroindbank” S.A. este o bancă de importanță sistemică și că au expirat mai mult de 3 luni de la expunerea la vânzare pe piața reglementată a acțiunilor noi ale băncii emise prin decizia organului său executiv ca urmare a anulării acțiunilor neînstrăinate ale foștilor deținători, CNSF a înaintat Guvernului propunerea de a iniția negocieri cu potențialii achizitori în vederea vânzării acțiunilor respective. Legea prevede că perioada totală de deținere a acțiunilor de către Guvern nu trebuie să depășească 90 de zile”, se arată în comunicatul BNM.

Totodată, BNM informează că în cazul semnării unui precontract cu consorțiul internațional și lansării procedurii de cumpărare-vânzare prevăzute de lege, licitația va fi deschisă în aceleași condiții tuturor potențialilor cumpărători, care au primit permisiunea prealabilă a BNM. Procedura respectivă nu va afecta activitatea băncii.

Citiți și: Expert: inițiativă legislativă controversată – statul, respectiv contribuabilii, riscă să suporte o nouă povară financiară

În prezent, două bănci – Victoriabank și Moldova-Agroindbank se află sub supraveghere intensivă a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), măsura fiind instituită încă trei ani în urmă ca rezultat al constatării unor indici ce țin de structura netransparentă a acționarilor și angajării băncilor în operațiuni de creditare cu risc. Totodată, Moldindconbank se află în regim de intervenție timpurie ca urmare a constatării unui grup de persoane care acționau concertat, au achiziționat și dețineau o cotă substanțială în capitalul social al băncii, a raportat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, în cadrul audierilor din Comisia economie, buget și finanțe.

Pachete importante de acțiuni, între 40 şi 60 la sută de la cele mai mari trei bănci din R. Moldova (Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank) urmează a fi vândute cu scopul de transparentizare a acționariatului și impunerea unei guvernări corporative responsabile. Acțiunile au fost scoase la vânzare în 2016, după ce BNM i-a acuzat proprietari de acţiuni concertate, iar aceştia au contestat în instanţe internaţionale decizia BNM.

La începutul acestui an, Banca Transilvania (BT) a devenit acționar al Victoriabank, având o participație de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD). Astfel, BT şi BERD au devenit acționari majoritari ai Victoriabank. BNM anunța atunci că precondițiile necesare pentru ridicarea regimului de supraveghere intensivă, aplicat de față de „Victoriabank” au fost create odată cu preluarea pachetului de control de către Banca Transilvania (BT) și Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD).  BNM urmează să decidă ridicarea regimului de supraveghere intensivă, după „evaluarea de etapă activității băncii și evoluției guvernanței corporative, ca urmare a preluării pachetului de control de către BT și BERD”, lucru care, deocamdată, nu s-a întâmplat.

Foto: businessclass.md