Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM: Transferuri bănești în creștere…

BNM: Transferuri bănești în creștere pentru luna noiembrie. De unde au venit cei mai mulți bani?

În luna noiembrie 2017, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice din R. Moldova mijloace bănești în valoare netă de 105.23 mil. USD, în creștere cu 15.7 la sută comparativ cu noiembrie 2016.

Astfel, în distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, Rusia continuă să fie partenerul principal al R. Moldova, urmată de Israel, Italia, SUA, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Franța, Turcia , Spania , Irlanda, România, Portugalia.

În structura pe valute a transferurilor, celor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 47.4 la sută, urmate de transferurile în euro – 44.2 la sută  și cele în ruble rusești – 8.4 la sută.

Pe parcursul perioadei ianuarie – noiembrie 2017, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din R. Moldova a constituit 1093.47 milioane dolari SUA, cu 11.0 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Conform Băncii Mondiale, remiterile în R. Moldova constituie o pătrime din PIB – una dintre cele mai mari cote din lume. Aceeași sursă notează că pensiile și remiterile sunt printre factorii principali la baza reducerii sărăciei.

Sursa diagramă: BNM