BNM: Transferuri bănești în creștere pentru luna noiembrie. De unde au venit cei mai mulți bani?

În luna noiembrie 2017, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice din R. Moldova mijloace bănești în valoare netă de 105.23 mil. USD, în creștere cu 15.7 la sută comparativ cu noiembrie 2016.

Astfel, în distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, Rusia continuă să fie partenerul principal al R. Moldova, urmată de Israel, Italia, SUA, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Franța, Turcia , Spania , Irlanda, România, Portugalia.

În structura pe valute a transferurilor, celor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 47.4 la sută, urmate de transferurile în euro – 44.2 la sută  și cele în ruble rusești – 8.4 la sută.

Pe parcursul perioadei ianuarie – noiembrie 2017, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din R. Moldova a constituit 1093.47 milioane dolari SUA, cu 11.0 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Conform Băncii Mondiale, remiterile în R. Moldova constituie o pătrime din PIB – una dintre cele mai mari cote din lume. Aceeași sursă notează că pensiile și remiterile sunt printre factorii principali la baza reducerii sărăciei.

Sursa diagramă: BNM


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *