BNM a sancționat cu amendă doi acționari ai Fincombank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a hotărât sancționarea cu amendă a doi acționari Fincombank – „Biotex Com” SRL (6,82%) și „Avicomagro” SRL (6,82%).

Motivul aplicării sancțiunii este neprezentarea în volum complet a informațiilor/documentelor solicitate de BNM în scopul exercitării atribuției de supraveghere și evaluare a calității acționarilor, în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea băncilor și ale Regulamentului cu privire la deținerea cotelor de participare în capitalul social al băncii.

Amenzile în valoare de 89 758 lei pentru „Biotex Com” SRL și 89 740 lei pentru  „Avicomagro” SRL sunt aplicate în mărime de 1% din deținerea acționarilor vizați în capitalul social al băncii și vor fi vărsate la bugetul de stat. Beneficiarul cotei de 6,82% deținute de „Biotex Com” SRL este Malcoci Margarita, iar a cotei de 6,82% deținute de „Avicomagro” SRL este Valeriu Verdeș.

Potrivit BNM, banca activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare.

În luna mai, anul curent, BNM a sancționat Fincombank cu o amendă în sumă de 362 141 lei pentru nerespectarea unor cerințe ale Legii instituțiilor financiare și ale altor acte normative ale BNM cu privire la clasificarea activelor/angajamentelor condiționale, concentrarea riscurilor (expunerile) băncii, la acordarea creditelor, efectuarea tranzacțiilor cu persoanele afiliate băncii, sistemele de control intern și cadrul de administrare.

Cel mai mare pachet de acțiuni la Fincombank îl deține Oleg Voronin, care împreună cu alți membri ai familiei sale sunt beneficiarii a 20,1% din acțiuni. Alte 13,03% din acțiuni sunt deținute de fondul de investiții american Western NIS Enterprise Fund (Guvernul SUA). Președintele băncii Victor Hvorostovschii, împreună cu familia sa dețin alte 9,81% din acțiuni.

Citiți și: Bancherii anonimi ai R. Moldova

Foto: publika.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *