Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM a sancționat cu amendă…

BNM a sancționat cu amendă doi acționari ai Fincombank

Foto: publika.md

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a hotărât sancționarea cu amendă a doi acționari Fincombank – „Biotex Com” SRL (6,82%) și „Avicomagro” SRL (6,82%).

Motivul aplicării sancțiunii este neprezentarea în volum complet a informațiilor/documentelor solicitate de BNM în scopul exercitării atribuției de supraveghere și evaluare a calității acționarilor, în conformitate cu prevederile Legii privind activitatea băncilor și ale Regulamentului cu privire la deținerea cotelor de participare în capitalul social al băncii.

Amenzile în valoare de 89 758 lei pentru „Biotex Com” SRL și 89 740 lei pentru  „Avicomagro” SRL sunt aplicate în mărime de 1% din deținerea acționarilor vizați în capitalul social al băncii și vor fi vărsate la bugetul de stat. Beneficiarul cotei de 6,82% deținute de „Biotex Com” SRL este Malcoci Margarita, iar a cotei de 6,82% deținute de „Avicomagro” SRL este Valeriu Verdeș.

Potrivit BNM, banca activează în regim normal și prestează toate serviciile propuse, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontare.

În luna mai, anul curent, BNM a sancționat Fincombank cu o amendă în sumă de 362 141 lei pentru nerespectarea unor cerințe ale Legii instituțiilor financiare și ale altor acte normative ale BNM cu privire la clasificarea activelor/angajamentelor condiționale, concentrarea riscurilor (expunerile) băncii, la acordarea creditelor, efectuarea tranzacțiilor cu persoanele afiliate băncii, sistemele de control intern și cadrul de administrare.

Cel mai mare pachet de acțiuni la Fincombank îl deține Oleg Voronin, care împreună cu alți membri ai familiei sale sunt beneficiarii a 20,1% din acțiuni. Alte 13,03% din acțiuni sunt deținute de fondul de investiții american Western NIS Enterprise Fund (Guvernul SUA). Președintele băncii Victor Hvorostovschii, împreună cu familia sa dețin alte 9,81% din acțiuni.

Citiți și: Bancherii anonimi ai R. Moldova

Foto: publika.md