BNM explică deprecierea semnificativă a leului în raport cu euro

Deprecierea semnificativă a monedei naționale în raport cu euro din ultimele zile se explică prin aprecierea monedei euro față de dolarul SUA pe piețele externe. Explicația vine din partea Băncii Naționale a Moldovei.

BNM susține că pe parcursul ultimelor zile euro s-a întărit cu circa 1.3% față de dolarul SUA, iar aprecierea monedei euro s-a produs pe fondul deciziei Comisiei Federale a Pieței Deschise (FOMC) de a menține rata de politică monetară la același nivel în condițiile în care, potrivit FOMC, evoluțiile economice și financiare globale devin mai îngrijorătoare.

BNM mai menționează că deprecierea s-a produs mai ales luându-se în considerare încetinirea creșterii economice din piețele emergente, în special cea a Chinei.

Deși piața forței de muncă din SUA semnalizează o ameliorare, potrivit FOMC este prematur de a trage concluzii în ce privește dinamica pozitivă a acesteia. Respectiv, probabilitatea unei majorări a ratei de bază în viitorul apropiat este mai redusă.

Expertul economic Sergiu Gaibu susține că această apreciere a monedei euro față de dolar este un trend cât se poate de firesc, luînd în calcul faptul că până nu demult era invers. „În R. Moldova, de fapt, baza de referință este dolarul, pentru că toate negocierile și tranzacțiile se fac anume în dolari SUA. Astfel că, în prezent, deprecierea leului este un trend normal. Însă, la sfârșitul anului, necesitățile reale ale economiei vor crește ceea ce ar putea duce la fluctuații mai mari, mai ales în cazul în care nu va veni FMI. FMI este vârful de lance al celor mai mari organizații din întreaga lume, care ar putea deschide ușile pentru toți donatorii, care ar investi în țara noastră”, a explicat expertul economic, în domeniul financiar-bancar.

Amintim că leul continuă să se deprecieze în raport cu dolarul și cu euro, care atestă o creștere considerabilă pe zi ce trece. Banca Naţională a stabilit pentru 18 septembrie, un curs de 22 de lei şi 49 bani pentru un euro, cu 44 de bani mai mult ca ieri, iar un dolar poate fi tranzacționat 19 lei și 86 de bani, cu 6 de bani mai mult față de ieri.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Hasdeu Hasdeu

    Mă cuprinde o mândrie nemărginită că Moldova este buricul economiei mondiale! Iar prostiile experților cu FeMeI vreau să acopere de fapt furtul de bani din Moldova de către FeMeI, or o economie înfolritoare poate genera doar pofte capitaliștilor. Pentru că datorită lui Drăguțanu, când acesta își extrage mucii din nas e ca și cum Moldova ar fi țara cu cea mai mare extracție de aur, iar când îi ies gazele sus-numitului, aceasta nu poate să însemneze altceva, decât faptul că RM bate Gazprom-ul luați împreună cu toate firmele din SUA la extracția și comercializarea gazului natural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *