Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM a aprobat un nou…

BNM a aprobat un nou regulament privind controalele pe teren la bănci

Banca Națională a Moldovei (BNM) a probat un nou regulament privind controalele pe teren la bănci, conform celor mai bune practici de supraveghere. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial pe 12 decembrie și va intra în vigoare pe 13 ianuarie 2019.

Noul regulement are drept scop asigurarea unui proces bine definit și transparent, prin informarea băncilor cu privire la etapele, termenele și principiile de desfășurare a controalelor pe teren, precum și drepturile și obligațiile părților implicate etc. Prevederile regulamentului promovează comunicarea permanentă între organele de conducere, personalul cu funcții-cheie ale băncii și membrii echipei de control.

„Controlul pe teren este un instrument foarte important în supravegherea bancară. Băncile sunt inspectate pentru o evaluare cuprinzătoare privind expunerea la risc, modelul de afaceri, guvernanța și controlul intern, în special cu accent pe aspectul practic. De asemenea, în timpul controalelor pe teren este evaluată calitatea rapoartelor prudențiale prezentate la BNM. Noile prevederi vor contribui la o mai eficientă supraveghere pe teren a băncilor și vin în continuarea acțiunilor întreprinse de BNM pentru consolidarea sectorului bancar”, se arată într-un comunicat al BNM.