Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM a aplicat sancțiuni foștilor…

BNM a aplicat sancțiuni foștilor administratori ai Băncii Sociale

La 16 mai, curent, Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis să aplice sancțiuni foștilor administratori ai Băncii Sociale: Natalia Rahuba, Sergiu Albot, Valentin Cunev, Leontie Suholitco, Vladimir Novosadiuc. Astfel, foștii administratori ai băncii urmează să plătească o amendă în mărime maximă prevăzută de lege (10 salarii medii pe activităţi financiare). Potrivit BNM, banii vor ajunge în bugetul de stat.

Aceste sancțiuni au fost aplicate ca rezultat al constatării în activitatea BC „BANCA SOCIALĂ” S.A., inclusiv a persoanelor menționate în perioada exercitării funcției de administrator, a faptelor de încălcare a Legii instituțiilor financiare și actelor normative ale Băncii Naționale. Încălcările țin, în principal, de clasificarea și evaluarea neadecvată a creditelor acordate, angajarea în activități de manipulare, nerespectarea limitelor și cerințelor privind concentrarea riscurilor (expunerile), angajarea băncii în operațiuni riscante și dubioase, nerespectarea cerințelor de întocmire a situațiilor financiare (FINREP) și a rapoartelor în scopuri prudențiale, prezentarea la Banca Națională a rapoartelor cu date eronate privind indicatorii de prudență bancară.

Aplicarea de către Banca Națională a sancțiunilor față de persoanele menționate nu exclude posibilitatea aplicării față de acestea a altor sancțiuni conform legislației, în particular a sancțiunilor penale în cazul constatării faptelor ce constituie infracțiuni potrivit legii.

Totodată, Banca Națională consideră că mărimea maximă a amenzii respective prevăzută de lege nu este întocmai proporțională cu gravitatea încălcărilor comise și prejudiciile cauzate BC „Banca Socială” S.A. Ca urmare, Banca Națională și-a stabilit ca obiectiv promovarea modificărilor de legislație în vederea înăspririi sancțiunilor aplicabile față de administratorii băncilor.

„Banca Națională efectuează în continuare măsurile de identificare și evaluare, potrivit competenței, a eventualelor fapte de încălcare a legislației în activitatea BC „Banca Socială” S.A., Banca de Economii S.A. şi B.C. „Unibank” S.A., în proces de lichidare”, anunță BNM într-un comunicat de presă.