Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BM despre proiectul de lege…

BM despre proiectul de lege cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală: Am constatat un șir de riscuri de integritate

Banca Mondială și-a expus opinia vizavi de proiectul de lege cu privire la liberalizarea capitalului și stimularea fiscală.

„Experiența internațională arată că implementarea completării declarațiilor pe avere în strictă conformitate cu prevederile Pachetului de integritate adoptat anul acesta, ar putea fi un instrument eficient în compaterea corupției. La examinarea proiectului nou, însă, noi am constatat un șir de riscuri de integritate, despre care am informat Guvernul la 15 decembrie, 2016.

De asemenea, noul Pachet de integritate, ar putea fi un element determinant în ceea ce privește suportul bugetar oferit de Banca Mondială pentru Moldova în viitor. Noi continuăm dialogul cu autoritățile și ne așteptăm că noua lege nu va fi aprobată fără o revizuire semnificativă. Banca Mondială înțelege îngrijorările întemeiate ale societății civile și va continua susținerea reformelor de integritate, spre beneficiul cetățenilor de rând din Moldova” , se spune în declarația BM.

Proiectul legii privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală prevede că persoanele fizice şi juridice care nu şi-au declarat proprietăţile nu vor fi sancţionate dacă le vor declara până la 15 aprilie 2017 şi vor plăti în favoarea statului 2% din valoarea averii nedeclarate.

De asemenea, iniţiativa legislativă  interzice ANI să sancţioneze persoanele care au admis falsuri în declaraţiile de avere: fie că nu şi-au indicat toate bunurile aflate în proprietate sau în folosinţă, fie că au indicat o valoare diminuată faţă de costul real al acestor bunuri.

Proiectul de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală (proiectul nr.452) a fost aprobat în primă lectură.  Ca urmare, mai multe ONG-uri și experți  au venit cu o notă de poziție ce accentuează riscurile aprobării acestei legi:

„Printre principalele riscuri ale aprobării acestei legi se numără: riscul de creștere și mai puternică a evaziunii fiscale, prin creșterea beneficiilor evaziunii, scăderea costurilor evaziunii și probabilității de depistare, deoarece beneficiarii amnistiei de capital nu vor putea fi investigați. Riscul de creștere a corupției și spălării de bani prin interdicția de a verifica proveniența activelor declarate, riscul de imagine pentru sectorul bancar, deja șifonat după fraudele bancare și a cazurilor de spălări de bani de proporții și cu rezonanță internațională, dar și riscul înrăutățirii relațiilor cu partenerii de dezvoltare, prin subminarea principiilor statului de drept, a eforturilor de asigurare a integrității în sectorul public și reformare a sistemului bancar – condiționalități-cheie ale suportului bugetar al principalilor parteneri de dezvoltare”, se arată în Nota de poziție.

Citiți și: 

Grabă în Parlament: Vineri se examinează proiectul de lege privind amnistia fiscală