BERD și UE oferă finanțare de 10 milioane de euro pentru două bănci din R. Moldova

BERD și UE oferă finanțare de 10 milioane de euro, susținută de granturi, pentru Moldova Agroindbank (MAIB) și Victoriabank. Împrumutul de 5 milioane de euro pentru fiecare bancă va fi disponibil pentru investiții ce au  scopul de a îmbunătăți calitatea și procesele de producere ale întreprinderilor din Moldova, și pentru a consolida poziția acestora pe piața UE.

Conform unui comunicat de presă emis de BERD, exportatorii vor putea luat împrumuturi de la cele două bănci pentru a face investiții în vederea atingerii standardelor UE în domeniile protecției mediului, sănătății și siguranței, calității și inofensivității produselor.

Economistul Dumitru Pîntea susține că acest model de finanțare are loc în contextul Acordului de Asociere cu UE: „După ce R. Moldova a semnat Acordul de Asociere, UE s-a angajat să susțină financiar tranziția la mediul de business, în special în cazul întreprinderilor mici și mijlocii, cărora le vine mai dificil să ia credite de la bănci. Astfel, în contextul Acordului, UE s-a angajat să acorde finanțare R. Moldova, iar BERD este mecanismul prin care finanțarea poate fi transmisă”.

Potrivit economistului, finanțarea a fost oferită pentru Victoriabank și MAIB în contextul în care BERD este acționar la cele două bănci.

Dumitru Pîntea, Expert-Grup

„Pentru BERD, aceste două bănci sunt cele mai sigure pentru administrarea liniilor de credite. Din moment ce este acționar, BERD va ști cum vor fi administrați acești bani. Totodată, aceste bănci sunt practic cele mai vizibile, având cea mai extinsă rețea de filiale și reprezentanțe la nivel național”, susține Dumitru Pîntea, economist în cadrul Expert-Grup.

La modul practic, cele două bănci urmează să adauge o dobândă comercială și să ofere credite întreprinderilor mici și mijlocii din R. Moldova, care la rândul lor vor avea de câștigat prin faptul că aceste credite vor fi mai accesibile.

„Nu trebuie să confundăm această finanțare cu faptul că băncile nu ar avea resurse proprii. Cele două bănci au resurse, doar că ele sunt mult mai scumpe decât cele de la BERD. Aceasta e esența creditării, că resursele sunt mai ieftine decât cele de pe piața internă”, menționează Dumitru Pîntea.

În total, cu această finanțare, BERD a furnizat un volum de 55 de milioane de euro celor cinci bănci partenere din Moldova și a mobilizat 8,25 milioane de euro sub formă de granturi din partea UE, astfel oferind companiilor autohtone mai multe posibilități de finanțare.

Potrivit BERD, împrumuturile pentru Victoriabank și MAIB vin în urma îmbunătățirii semnificative a guvernanței corporative a acestor două bănci. În octombrie 2018, BERD și două fonduri de capital private, Horizon și Invalda, au achiziționat un pachet majoritar de acțiuni la MAIB. La începutul anului trecut, Banca Transilvania a preluat controlul la Victoriabank, unde BERD este un acționar minoritar.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activităților sale în țară, Banca a investit 1,2 miliarde de euro în peste 125 de proiecte din sectorul financiar, cel agroalimentar, energetic, de producere și infrastructură.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *