BERD salută progresul din sectorul bancar din Moldova, însă atenționează că restructurarea sectorului trebuie finalizată

Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, aflat în vizită în R. Moldova, a declarat ieri, 14 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, că R. Moldova este la o etapă când încep să se întâmple lucruri bune,  comparativ cu perioada anilor 2015-2016, când țara și în special sectorul bancar se aflau într-o criză. În același timp, președintele Chakrabarti a declarat că încă mai sunt multe de făcut și autoritățile trebuie să se concentreze pe reforme, dar și pe menținerea unor reguli stricte de supraveghere și transparență a sectorului bancar.

Bancherul s-a declarat mulțumit că Banca Națională a Moldovei (BNM) soluționează cu succes vulnerabilitățile din sectorul bancar, fapt care a permis BERD să încurajeze Banca Transilvania să devină acționar majoritar la Victoriabank. În urma investiției Băncii Transilvania, BERD și creditorul român dețin în prezent în comun un pachet de control de 66,7% în Victoriabank. Săptămâna trecută, în conformitate cu cerințele legale, partenerii s-au oferit să cumpere restul acțiunilor.

„După ce scandalurile din sectorul financiar au afectat reputația Moldovei, sosirea unui investitor strategic străin puternic poate deveni un punct de cotitură și o oportunitate pentru a întreprinde pași decisivi”, a subliniat președintele Chakrabarti.

Cu referire la criza din sectorul bancar, președintele BERD a spus că ceea ce s-a întâmplat a fost un dezastru, o perioadă neagră, iar scopul vizitei sale este de a aprecia evoluțiile recente din acest sector și de a încuraja finalizarea restructurării sectorului.

Președintele BERD, Suma Chakrabarti

„Nu cunosc nicio economie care să poată să funcționeze fără un sistem bancar bine pus la punct. Sectorul bancar trebuie să lucreze pentru cei mulți, nu pentru cei puțini. Sincer vorbind, sectorul bancar în Moldova a fost într-un fel capturat de câțiva și nu funcționa pentru mulțime, de aceea această situație a necesitat implicare. BERD s-a implicat alături de Fondul Monetar Internațional și alți parteneri internaționali, în restructurarea acestui sector”, a declarat Suma Chakrabarti.

Președintele Chakrabarti a cerut BNM să mențină în continuare o supraveghere atentă și reguli stricte de transparență. „Acționarii netransparenți care încă mai sunt prezenți în structura de proprietate a celor mai mari bănci trebuie să fie înlocuiți cu investitori care corespund criteriilor de onorabilitate și competență,” a spus el.

BERD, împreună cu Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană (UE) și alți parteneri − cheie, vor continua eforturile menite să sporească stabilitatea sectorului bancar, a subliniat președintele Chakrabarti. Angajamentul țării însă rămâne a fi esențial: „Autoritățile trebuie să creeze un mediu favorabil pentru a atrage investitori potriviți”, a declarat acesta. BERD va putea atunci examina posibilitatea de a extinde programul de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova datorită unui număr mai mare al băncilor care respectă standardele de transparență și de bună guvernare. Însă președintele a atenționat: „Restructurarea sectorului bancar trebuie să fie finalizată”.

Vizita a avut loc în momentul în care investițiile anuale ale băncii în Moldova au atins un record absolut în 2017. BERD a acordat finanțare în sumă de 130 de milioane de euro pentru susținerea sectorului privat și dezvoltarea infrastructurii. Finanțarea a crescut în ciuda nivelului redus al investițiilor interne și externe, blocajelor în implementarea proiectelor de infrastructură și a problemelor rămase în sectorul bancar.

Președintele BERD a discutat cu autoritățile necesitatea urgentă de a intensifica implementarea proiectelor cheie de infrastructură. Întârzierile în construcția drumurilor și modernizarea căilor ferate împiedică creșterea economică și afectează calitatea vieții în țară.

În timpul vizitei sale la Chișinău, președintele BERD, Suma Chakrabarti, a prezentat-o autorităților pe noua șefă a biroului BERD din R. Moldova, Angela Sax, care va prelua funcția, începând cu 1 aprilie 2018.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activității sale în țară, Banca a investit peste 1,2 miliarde de euro în aproape 120 de proiecte. În Moldova, activitatea BERD pune accent pe restructurarea sectorului bancar, consolidarea securității energetice, sprijinirea companiilor private, promovarea serviciilor publice mai eficiente și a unei infrastructuri mai bune.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Anca

    pai iata si raspunsul a investit 1, 2 miliarde iar au furat peste 10 de cind este Moldova…ei sunt killerii economici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *