BERD acordă 4 milioane de dolari pentru susţinerea businessului mic: ce trebuie să știe antreprenorii din R. Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut în valoare de 4 milioane de dolari pentru finanţarea businessului mic în R. Moldova. Fondurile sunt acordate prin intermediul companiei locale de microfinanţare şi leasing „Express Leasing”, pentru dezvoltarea businessului local.

„Beneficiari pot fi persoane juridice (întreprinderile mici şi mijlocii) şi persoane fizice ce practică activitatea de antreprenoriat şi au nevoie de mijloace băneşti pentru dezvoltarea/creşterea afacerilor. Creditele pot fi acordate pe un termen de până la 3 ani. Creditele până la suma de 6000 USD pot fi acordate fără gaj, cele cu sume mai mari vor fi acordate cu gaj (imobile, maşini, tehnică agricolă)”, susţine Sergiu Roşca, Directorul General al „Express Leasing”.

Negocierea acordului de împrumut cu BERD a durat aproximativ 12 luni. Debursarea banilor va
avea loc în mai multe tranşe, în funcţie de gradul de asimilare a resurselor, în limita a 4 milioane
de dolari.

Potrivit directorului General Express Leasing, Sergiu Roşca, pentru ca o companie locală, din R. Moldova să obţină un împrumut de la o instituţie financiară de rang internaţional, aceasta trebuie, în primul, să corespundă exigenţelor şi cerinţelor instituţiei date: activitatea companiei, pe lângă un rezultat financiar sănătos, trebuie neapărat să aibă şi un impact real asupra mediului economic şi social; să asigure transmiterea/implementarea valorilor urmărite de instituţiile de finanţare internaţionale.

„De asemenea contează mult și aspectul corporativ: cine sunt acţionarii, cât de transparent are loc procesul de conducere şi luare a deciziilor, cum compania se conformează legislaţiei în vigoare, etc. Compania „Express Leasing” până acum a beneficiat de mai multe ori de credite de la alte instituţii internaţionale specializate în plasarea fondurilor pentru dezvoltarea sectorului de întreprinderi mici şi mijlocii, avem o experienţă bogată de conlucrare cu instituţiile internaţionale”, susţine Sergiu Roşca.

Promovarea unui management bun şi a transparenţei în sectorul financiar şi bancar reprezintă prioritatea strategică a BERD în Moldova, unde pătrunderea pe piaţă a investitorilor internaţionali ar putea ajuta la sporirea accesului la finanţare, stimularea creşterii economice şi crearea locurilor de muncă.

BERD este cel mai mare investitor instituţional în Moldova. De la începutul activităţii în ţară, Banca a investit mai mult de 1.1 miliarde de euro în peste 110 de proiecte în sectoarele financiar, agricol, energetic, infrastructură şi cel de producere.

Foto simbol


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. aristotel

    berd acorda 4 milioane dar tot ea fura miliarde prin companiile sale mari…tot acest bred de finantare este un fel de srl colonizator…ei dau printre degete iar fura cu duiumul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *