Banca Mondială oferă R. Moldova un împrumut de 35 milioane de dolari

Banca Mondială va oferi R. Moldova un împrumut în sumă de 35 milioane de dolari pentru proiectul Înregistrarea și evaluarea funciară (IEF). În acest fel, cetățenii, investitorii locali și străini, instituțiile și agențiile statului din Republica Moldova vor beneficia de siguranța sporită a drepturilor de proprietate și de piețe imobiliare mai dezvoltate în țară. Acordarea împrumutului a fost aprobată la 30 august, curent, de Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale.

Proiectul va permite autorităților țării să realizeze evaluarea și înregistrarea masivă pe plan național, fără costuri directe pentru cetățeni și mediul de afaceri. Proiectul va contribui, de asemenea, la consolidarea supremației legii și responsabilizarea instituțiilor prin sporirea siguranței drepturilor de proprietate, creșterea transparenței datelor cu privire la proprietățile imobiliare și ameliorarea eficienței sistemului cadastral.

„Proiectul Înregistrarea și evaluarea funciară va asigura continuitatea activităților anterioare de înregistrare masivă a imobilului în Republica Moldova, realizate de-a lungul anilor,” a declarat Anna Akhalkatsi, Director de țară pentru Moldova în cadrul Băncii Mondiale. „Guvernanța economică și guvernanța în domeniul serviciilor publice stau la baza Cadrului de parteneriat cu Republica Moldova, odată ce ne propunem să ajutăm toți cetățenii să se bucure de oportunități egale și de reguli clare privind drepturile de proprietate, care sunt fundamentale pentru o economie competitivă”.

Proiectul vizează prioritățile de reducere a sărăciei și prosperitatea partajată in Republica Moldova, identificate în Diagnosticul sistematic de țară din 2016 realizat de Banca Mondială, și corespunde obiectivelor din Strategia Națională de Dezvoltare – Moldova 2020.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard de dolari au fost alocați pentru aproximativ 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 10 proiecte active, suma totală a angajamentelor constituind 357,9 milioane de dolari. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.

Portofoliul de angajamente al Corporației Financiare Internaționale în Republica Moldova constituie 17,5 milioane de dolari și constă din 95% împrumuturi și 5% capital propriu. Agenția Multilaterală pentru Garantarea Investițiilor a oferit garanții în sumă de 95 milioane de dolari. Ambele instituții sunt membri ai Grupului Banca Mondială.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *