Atenție: Concursul cu bilete de avion la 1 euro, o escrocherie prin care vă pot fi accesate datele cardului bancar

La sfârșitul lunii mai, în rețeaua de socializare Facebook, a devenit viral un așa-zis concurs pe care l-ar desfășura Compania Aeriană din Ungaria Wizz Air, prin care oferă 2 bilete la prețul de 1 euro pentru fiecare utilizator. Într-un răspuns oficial pentru Stopfals.md, Wizz Air a precizat că acest concurs este o escrocherie. Totodată, astăzi, 29 mai, Victoriabank, una din cele mai mari bănci de pe piață atenționează, printr-un comunicat de presă, că acest concurs reprezintă un caz de „phishing” (n.r.: înșelăciune electronică cu scopul de a obține date confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar și informații referitoare la carduri de credit).

„În cazul în care ați completat astfel de date, anunțați banca despre acest lucru, în scopul blocării cardului, să modificați parolele conturilor pe care le-ați utilizat pentru autentificare și să ștergeți postările de pe site-urile de socializare, pentru a stopa răspândirea scam-ului”, se arată în comunicatul Victoriabank.

Schema de înșelăciune este următoarea:

  • Utilizatorul rețelei de socializare primește o invitație de a completa un formular despre calitatea serviciilor WizzAir;

  • După completarea acestuia, eutilizatoruleste îndemnat să distribuie informația prietenilor săi (răspândind astfel escrocheria în mediul online);
  • Urmează descărcarea biletelor gratuite, care în mod evident nu are loc, utilizatorul fiind redirecționat către un site ce oferă servicii gratuite, pentru o perioadă de timp;
  • Următorul pas este autentificarea. Utilizatorului i se propune să se autentifice fie prin pagina sa de Facebook sau contul Google, fie prin introducerea datelor cu caracter personal: nume, adresă electronică, parolă);
  • Ultimul pas presupune introducerea datelor bancare: numărul cardului, data expirării acestuia și codul de securitate (CVV/CVC).

Compania Wizz Air a specificat pentru Stopfals.md că este vorba de o escrocherie și îndeamnă internauții să se informeze despre ofertele companiei doar din surse oficiale pentru a nu cădea în capcana informațiilor false.

„Wizz Air a fost informată că o serie de website-uri şi pagini de Facebook operează cu domenii false şi folosesc simboluri similare sau identice cu marca WIZZ, capabile să inducă în eroare clienţii care cred că vizitează website-ul şi paginile oficiale ale Wizz Air. Unele dintre aceste website-uri au lansat concursuri false pretinzând că cei care vor câştiga vor intra în posesia de bilete WIZZ. Wizz Air reaminteşte tuturor clienţilor săi că website-ul său oficial este wizzair.com şi că orice informaţii despre promoţiile şi concursurile WIZZ sunt publicate fie pe acest website, fie pe paginile oficiale de Social Media sau prin newsletter-ul companiei. Wizz Air recomandă cu tărie tuturor pasagerilor să nu viziteze sau să dea click link-urilor sau paginilor web, promovate prin intermediul oricărui alt canal, în afară de platformele şi website-ul oficiale. Wizz Air va lua toate măsurile necesare împotriva tuturor entităţilor care pretind în mod fals că reprezintă Wizz Air şi care induc în eroare clienţii”, se spune în răspunsul Companiei Wizz Air pentru portalul Stopfals.md.

Foto: mediacritica.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *