Asistența macrofinanciară pentru Moldova, aprobată de Consiliul Uniunii Europene. Ce urmează

Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat la 15 iunie Acordul încheiat cu Parlamentul European cu privire la asistența macrofinanciară pentru R. Moldova. Asistenţa va fi oferită pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale a Republicii Moldova, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018. 

Într-un comunicat de presă, publicat pe pagina oficială a Consiliului Europei, se precizează că din asistența totală de 100 de milioane de euro, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut. Aceste mijloace financiare vor completa resursele furnizate de FMI și alte instituții multilaterale și vor fi îndreptate pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reformă structurală a țării, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018.

Decizia de acordare a asistenței financiare în valoarea de 100 de milioane de euro urmează să fie examinată în Parlamentul European pe data de 5 iulie. Ulterior Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza respectarea precondițiilor stabilite pentru R. Moldova și în baza concluziilor se va decide alocarea primei tranșe.

Printre condițiile prealabile se numără asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în gestionarea finanţelor publice şi consolidarea capacităţilor instituţionale.

În același comunicat se precizează că R. Moldova a fost afectată de instabilitate politică în perioada după alegerile din noiembrie 2014 și până în ianuarie 2016. De asemenea, Moldova a fost afectată de scandalul fraudei din sistemul bancar, de activitate economică slabă și interdicții de import impuse de Rusia.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. timofei

    au sa o voteze in parlamentul european! caci europarlamentarii nu se joaca de-a politica ca Maia si Andrei Nastase, si-i doare adanc in cot de soarta lui Topa, Filat si Platon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *