Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Aprobat: stabilirea prețurilor la carburanţi…

Aprobat: stabilirea prețurilor la carburanţi revine în competența companiilor petroliere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) nu va mai aproba prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru produsele petroliere. Stabilirea prețurilor carburanților la stațiile de alimentare revine în competența companiilor petroliere, ținând cont de propriile costuri și cu aplicarea ratei de rentabilitate de cel mult 10%. 

ANRE a aprobat astăzi, 11 martie, noua metodologie a formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care reprezintă revenirea la mecanismul vechi de formare a prețurilor. Modificările aprobate vor intra în vigoare la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial.

Conducerea ANRE declară că prin revenirea la vechea metodologie, are loc liberalizarea parțială a pieței produselor petroliere, însă dacă vor exista situații când toate companiile petroliere vor aplica aceleași prețuri, cum a fost până în prezent, modificările vor fi revizuite.

„O să fim cu ochii pe tot ceea ce se întâmplă în piață și acele modificări care au loc pe plan internațional sau regional, ele imediat trebuie să se regăsească în prețurile care sunt afișate la panourile din stațiile de alimentare, astfel încât consumatorii finali să poate beneficia de aceste schimbări, în speranța că așteptările noastre de la aprobarea acestui proiect sunt de a reduce prețurile la panou pentru toate produsele petroliere”, a declarat Octavian Calmîc, director în cadrul Consiliului de Administrație al ANRE.

„Noi cu toții suntem conștienți că modificarea legii privind piața produselor petroliere înseamnă o liberalizare reală a prețurilor la produsele petroliere. Totodată, liberalizarea înseamnă concurență. (…) În cazul unei liberalizări reale această concurență trebuie să fie vizibilă și pe panou. Dacă vor fi exista situații când toate companiile vor aplica aceleași prețuri, cum este până în prezent, atunci, probabil, noi vom fi nevoiți să revenim la deciziile pe care le adoptăm”, a adăugat Eugen Carpov, director în cadrul Consiliului de Administrație al ANRE.

„Pentru noi e important ca consumatorul să știe că autoritatea statului verifică, monitorizează ceea ce se întâmplă pe piața produselor petroliere. (…) Odată ce noi liberalizăm parțial piața, atunci monitorizarea trebuie să fie mult mai strictă”, susține Ștefan Creangă, director în cadrul Consiliului de Administrație al ANRE.

Începând cu luna august 2018, ANRE a suspendat formarea unui nou tarif plafon la fiecare două săptămâni, după ce s-a luat decizia în Parlament de a-l stabili trimestrial. După 20 octombrie staţiile PECO ar fi trebuit să afişeze noi preţuri pentru produsele comercializate. În noiembrie 2018, însă, Parlamentul a adoptat mai multe modificări la Legea privind piața produselor petroliere, care prevăd că începând cu anul 2019, ANRE nu va mai aproba prețurile maxime de vânzare cu amănuntul pentru produsele petroliere, iar stabilirea costului carburanţilor la stațiile de alimentare va reveni în competența companiilor petroliere. Noua metodologie privind formarea şi aplicarea preţurilor la produsele petroliere, în concordanță cu modificările efectuate, urma să fie aprobată până la data de 1 martie 2019.

În decembrie 2018, toți cei cinci directori ai ANRE și-au dat demisia. Contactat atunci de ZdG, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a declarat că și-a dat demisia din motive personale și nu poate oferi mai multe detalii despre demisia in corpore a membrilor Consiliului de Administrație al ANRE. Întrebat cum explică faptul că toți directorii și-au dat demisia în același timp, Copaci a declara că „așa s-a primit și a coincis”.

Actualii directori ai ANRE au fost selectați în cadrul unui concurs public organizat de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului R. Moldova și au fost numiți în funcție la ultima ședință a actualului Legislativ din 7 februarie 2019. Astfel, în funcția de Director General a fost numit Veaceslav Untila, iar Ștefan Creangă, Octavian Calmîc și Eugen Carpov au fost numiți directori în cadrul Consiliului de administrație al ANRE.