ANRE anunță noi scumpiri la benzină și motorină

La șase zile de la ultimul protest al automobiliștilor împotriva scumpirii prețurilor la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță astăzi majorarea prețurilor plafon pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 13 iunie, prețul pentru un litru de benzină crește cu 34 de bani, iar pentru un litru de motorină − cu 32 de bani.

Prețul pentru un litru de benzină Premium-95 nu va depăși 19,49 lei, iar prețul la motorină, care s-a majorat cu 32 bani, va fi de 17,41 lei per litru.

Sursa: anre.md

În conformitate cu legea privind piața produselor petroliere, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul SUA pentru ultimele 14 zile calendaristice.

ANRE anunță că în perioada de referință (29.05.2018 – 11.06.2018) cotațiile medii Platts s-au majorat cu 8,74 USD/tona pentru benzină (+1,23%) și 6,74 USD/tona pentru motorină (+1,02%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA a constituit 16,9016 lei/USD fiind în creștere cu 0,3118 lei (+1,88%). Astfel, majorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,34 lei/litru pentru benzină și 0,32 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

La 29 mai, ANRE a afișat noi prețuri pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților între 30 mai-12 iunie. Respectiv, a ANRE stabilit un preț de 19 lei și 79 de bani pentru un litru de benzină, cu 64 de bani mai mult decât prețul la care a fost comercializat în ultimele două săptămâni, și un tarif de 17 lei și 75 de bani pentru un litru de motorină, ceea ce înseamnă o majorare cu 66 de bani. Ulterior, conducerea ANRE și-a suspendat decizia, după ce suspendarea deciziei a fost solicitată de premierul Pavel Filip. Mai mulți șoferi au protestat atunci în fața Guvernului împotriva scumpirii prețurilor la carburanți. Totodată, au acuzat ANRE că ar fi o instituție controlată politic, deoarece și-a suspendat propria decizie doar la solicitarea Guvernului.

Citiți și: După ce a majorat prețurile la carburanți, ANRE își suspendă decizia, pentru a o revizui

(foto) Automobiliștii au revenit în fața Guvernului pentru a protesta împotriva scumpirii carburanților

Expert în energetică: „Va fi extrem de greu de a convinge societatea că ANRE este o instituție independentă” 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *