A început licitarea a 63,89% din acțiunile Moldindconbank

În perioada 3-17 iulie, curent, Moldindconbank expune spre vânzare un pachet de 3 173 751 de acțiuni ordinare nominative de clasa I prin intermediul licitaţiei cu strigare organizate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori a Moldovei. Pachetul constituie 63,89% din total acțiuni.

Prin hotărârea Comitetului executiv  din 20.10.2016, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a constatat că unii acţionarii ai Moldindconbank acţionează concertat în raport cu Bancă, au achiziţionat şi deţin cota substanţială (63,89%) în capitalul social al Băncii fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a BNM conform cerinţelor legislației.

Deoarece acționarii respectivi nu au înstrăinat acțiunile în termenul stabilit, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, în luna ianuarie 2018, acțiunile deținute de aceștia au fost anulate. Totodată au fost emise acțiuni noi, în același număr și de aceeași clasă, care au fost înscrise în contul Băncii și expuse spre vânzare.

Prețul inițial de vânzare constituie 239,5 lei per acțiune, valoarea totală fiind de peste 760 milioane de lei. Banca a publicat și un memorandum investițional în care este prezentată situația băncii.

Potrivit documentului, Banca ocupă locul doi în sistemul bancar şi deţine în mediu pe diferiţi indicatori cota de 20% din piaţa bancară autohtonă. Reducerea cotei de piaţă în perioada 2016-2017 se datorează preponderent scăderii creditelor în componenţa activelor.

Moldindconbank este lider al pieței cardurilor de plată şi lider pe piaţa serviciilor de remiteri de bani de către persoanele fizice. Cota băncii din totalul cardurilor aflate în circulație la 31.12.2017 constituie 36,7% și constituie 29- 31% din piaţă după volumul operațiunilor cu cardurile de plată. Cota de piaţă a băncii pe piaţa serviciilor de remiteri de bani de către persoanele fizice la 31.12.2017 constituie 38,4%, în creștere cu 2 puncte procentuale de la începutul anului.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *