A fost semnat Antecontractul privind cumpărarea acțiunilor „Moldindconbank”

Agenția Proprietății Publice, în numele Guvernului Republicii Moldova și compania „Doverie–Invest” S.A din Bulgaria, au semnat pe 13 februarie, curent, Antecontractul cu privire la cumpărarea pachetului de acțiuni „Moldindconbank” în mărime de 63,89 %.

„Antecontractul cu potențialul achizitor, aprobat de Guvern în cadrul ședinței din 30 ianuarie, exprimă sprijinul Executivului în transparentizarea și consolidarea sectorului bancar din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al instituției publice.

Pachetul de acțiuni nou-emise de „Moldindconbank”, în număr de 3 173 751 unități, va fi procurat de Agenția Proprietății Publice și apoi expus la vânzare prin licitație cu strigare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori a Moldove. Licitația va avea loc în perioada 18-22 februarie, curent.

La licitația cu strigare este în drept să participe atât potențialul Achizitor care a semnat Antecontractul, cât și alți potențiali cumpărători, care au obținut permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. Până în prezent, există un singur potențial investitor care a obținut permisiunea prealabilă a BNM pentru achiziționarea pachetului de acțiuni – compania „Doverie –Invest” S.A., care a obținut acordul BNM pe 22 ianuarie, curent.

„Câștigătorul licitației va fi determinat exclusiv în baza prețului oferit pentru acțiuni. În cazul în care compania „Doverie-Invest” S.A. nu va câștiga licitația, Agenția va depune eforturi pentru a asigura că, emitentul oferă câștigătorului licitației aceleași drepturi, protecții și condiții ca cele furnizate Achizitorului potențial conform Antecontractului”, informează Agenția Proprietății Publice.

Pe 23 ianuarie, Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF), reunit în ședință a propus Guvernului să înceapă negocieri cu potențialul achizitor al pachetului de acțiuni BC „Moldindconbank” S.A., pentru facilitarea tranzacției conform Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. În următoarele zile atât premierul, Pavel Filip, cât și președintele Parlamentului, Andrian Candu, au avut întrevederi cu șefia holdingului bulgar.

Pe 30 ianuarie 2019, cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre de Guvern care prevede cumpărarea de către Agenția Proprietății Publice (APP) a 63,89% din acțiunile BC „Moldindconbank” S.A. și expunerea lor la vânzare pe piața reglementată a bursei de valori, prin intermediul licitației cu strigare. Tot atunci a fost aprobat și proiectul antecontractului care urmează a fi semnat cu „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”.

Organul executiv al B.C. „Moldindconbank” S.A. a asigurat expunerea la vânzare a pachetului în mărime de 63,89 % din acțiuni prin licitație cu strigare pe piața reglementată a Bursei de Valori, la 17 aprilie 2018, 17 iulie 2018 şi 18 octombrie 2018. Ultima licitație la Bursa de Valori a fost organizată în perioada 3 – 18 ianuarie 2019, dar fără rezultate.

În luna septembrie 2017, „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a mai obținut o permisiune prealabilă a BNM pentru achiziționarea a 50,01% din „Victoriabank”. Potrivit portalului Seenews.com, grupul bulgar a anunțat ulterior că se retrage din discuțiile privind procurarea  acțiunilor din Victoriabank, din motiv că nu s-a ajuns la niciun acord asupra parametrilor tranzacției. Potrivit BNM, alte solicitări din partea investitorului bulgar pentru obţinerea permisiunii prealabile pentru procurarea acțiunilor în alte bănci din R. Moldova nu au existat.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *