Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   A fost lansat site-ul dedicat…

A fost lansat site-ul dedicat comerțului liber cu UE

Ministerul Economiei și Proiectul de suport în implementarea DCFTA, au lansat la 14 iulie curent, pagina web dcfta.md, dedicată comerțului liber cu UE.

Site-ul reprezintă o platformă informațională privind procesul de implementare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE (ZLSAC/ DCFTA), parte componentă a Acordului de Asociere R. Moldova-Uniunea Europeană, ce oferă mediului de afaceri din țara noastră informații ample despre regulile de export în UE, procedurile vamale, cerințele tehnice ale pieței UE și alte informații necesare pentru a putea exporta pe piața europeană.

La evenimentul de lansare au fost prezenți Valeriu Triboi, viceministrul Economiei, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în R. Moldova, reprezentanți ai Proiectului „Suport pentru implementarea DCFTA în Moldova”, oameni de afaceri, jurnaliști și alte părți interesate.

În cadrul evenimentului, Valeriu Triboi a evidențiat utilitatea portalului informațional pentru mediul de afaceri, societatea civilă, instituțiile publice și alte părți interesate ca instrument de comunicare privind oportunitățile și condițiile de acces pe piața europeană.

„Odată cu intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, antreprenorii moldoveni au obținut accesul la cea mai mare piață de desfacere. Am intrat într-o perioadă de adaptare, de conformare la rigorile acestei piețe, am intrat într-o competiție cu reguli stricte. Iată de ce avem nevoie de o resursă informațională care să ofere informații consolidate, de ultimă oră privind implementarea DCFTA și condițiile de business cu UE”, a spus viceministrul Economiei.

La rândul său, Pirkka Tapiola a subliniat faptul că site-ul dcfta.md reprezintă un instrument util pentru mediul de afaceri pentru a accede pe piața comunitară și a reiterat susținerea UE pentru Moldova: „Uniunea Europeană continuă să acorde susținerea necesară instituțiilor de stat pentru implementarea reformelor structurale necesare sporirii competitivității mediului de afaceri”.

Menționăm că în perioada ianuarie – mai 2015 exporturile către piața Uniunii Europene, au înregistrat o tendință pozitivă, însumând 524,5 mln dolari, adică 64,6 % din totalul exporturilor înregistrate, fiind în creștere cu 10,8 % față de aceeași perioadă a anului trecut. Principalii parteneri europeni pentru exporturi ai R. Moldova sunt: România, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord, Germania, Franța, Polonia și Olanda.

În aceeași perioadă, majoritatea cotelor la cereale au fost valorificate în proporție de 80%. Astfel cotele porumb au fost valorificate în proporție de 83,3 %, la grâu și făină de grâu 52,6 %, la orz în măsură de 33,1 %, iar la cereale procesate – 30 % .

Totodată, sunt depuse eforturi constante pentru ca în timpul apropiat a fi extinsă lista produselor de origine animalieră cu drept de export pe piața UE (carne de pasăre, ouă-categoria B), ceea ce va genera o creștere a exporturilor pe piața europeană cu cca 15-16%.

La 1 iulie 2015, la punctul de trecere a frontierei Leuşeni – Albiţa, a fost deschis un punct de traversare prioritară a graniței pentru încărcăturile din UE, exportate şi/sau transportate de către Operatorii Economici Autorizați din UE (AEO).