Ziua Națională a Portului Popular

În acest an, în R. Moldova va fi marcată pentru prima dată „Ziua Națională a Portului Popular”, sărbătoare națională instituită de Parlamentul R. Moldova, la inițiativa Ministerului Culturii. Conform hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015 ultima zi de duminică a lunii iunie este declarată „Ziua Portului Popular”.

Cu această ocazie, Ministerul Culturii organizează duminică, 26 iunie, curent, prima ediție a Zilei Portului Popular. Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00, cu intrare liberă. Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

În cadrul evenimentului vor fi expuse ii şi costume tradiţionale din Republica Moldova şi România – adevărate valori din patrimoniul muzeal, dar şi din colecţii private. Colecţionarii vor povesti istoria costumelor şi vor descifra semnificaţia simbolurilor cusute. Costumul tradițional va fi prezentat din mai multe aspecte, care vor evidenţia particularităţile şi frumuseţea portului nostru popular, astfel fiind organizate compartimentele:
– „Costumul TEZAUR”, unde vor fi prezentate costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor din Republica Moldova.
– „Costumul OASPETE”, în cadrul căruia vizitatorii vor putea face cunoștință cu colecțiile private, ce întrunesc costume românești de sec. XVIII-XIX, ale lui Sebastian Paic și Gabriel Boriceanu din România.
– „Costumul MODERNITATE”, ce va reprezenta o expoziție și defileu ale colecțiilor create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric.
– „Cufărul NEAMULUI”, unde piese din lăzile de zestre ale unor personalităţi marcante vor fi comentate de către proprietari.
– „Costumul AMBASADOR”, în cadrul căruia ambasadoare şi soţii de ambasadori acreditaţi în Republica Moldova, dar și alte persoane publice, vor purta ii și costume create recent, prezentând portul tradiţional drept un adevărat ambasador al Moldovei în lume.

Pe întreaga durată a evenimentului vor evolua artişti profesionişti, colective folclorice, oaspeţii având posibilitatea să participe la diverse ateliere de creaţie, să viziteze un târg de artizanat, dar şi să savureze diversitatea bucătăriei tradiţionale.

Menționăm că, Ziua Națională a Portului Popular face parte din Programul național al evenimentelor dedicate celor 25 ani de independență a R. Moldova. Cu această ocazie, duminică, 26 iunie 2016, în mai multe raioane ale țării se vor desfășura diverse acțiuni culturale menite să pună în valoare costumul tradițional.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. vitalie ghetu

    Excelenta idee si in viitor ar trebui inafara Romaniei sa fie invitati cei din Ukraina/romani si ukrainieni,din Turcia si Azerbaijan cuplati cu portul din Gagazia,Bulgaria cuplati cu portul din Taraclia si din Rusia cuplati cu rusii de la noi,Din proiect national,acesta poate deveni un targ international al portului popular,care poate deveni un festival international,care poate atrage turisti din toata lumea,atractia pt,folklor si port popular autentic fiind extrem de mare ,,Sa dorim succes primului eveniment ce poate fi facut in tandem cu Romania si Ukraina,ca proiect european cu bani europeni,UE finantand astfel de proiecte intre o tara UE si altele vecine cu UE ,ca noi si Ukraina,,frumos”ziua NATIONALA a portului popular,,,

  2. Dromihetes

    Din păcate şi aici cineva a semănat mărul discordiei. Dacă în mai 2015 în România e instituită această zi în a doua duminică a lunii mai , apoi la Chişinău au pregerat ca evenimentul să fie în ultima duminică a lunii viitoare, iunie, în preajma zilei de 28 iunie De ce oare ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *