Studiu. Homeopatia, inutilă în tratarea oricărei boli

Homeopatia este inutilă în tratarea oricărei boli, este concluzia la care a ajuns un renumit om de știință după analizarea mai multor studii. Cercetarea a demonstrat că acest controversat tratament este la fel de eficient ca și medicația placebo, scrie digi24.ro.

Profesorul Paul Glasziou, de la Universitatea australienă Bond, a condus o amplă cercetare care a studiat rezultatele a 176 de studii despre tratamentele homeopate şi rezultatele înregitrate de acestea. Studiile s-au bazat pe tratarea a 68 de afecţiuni diferite. În niciunul dintre cazuri nu a fost dovedită eficacitatea tratamentelor homeopatice, scrie Independent.

Exceptând efectul placebo, nu am descoperit dovezi care să ne convingă de faptul că homeopatia poate trata afecţiunile respective“, a precizat profesorul Paul Glasziou.

Glasziou spune că a acceptat această cercetare cu o atitudine deschisă, “curios dacă acest tratament ar putea totuși să funcționeze”.

“Am început această călătorie medicală cu un grad ridicat de curiozitate şi interes, pe care mi le-am pierdut însă după ce am analizat datele furnizate de studiile respective. Nu am descoperit nimic convingător”, a spus Paul Glasziou.

“Pot să înțeleg de ce Samuel Hahnemann, fondatorul homeopatiei, era nemulțumit de practicile medicinei din secolul XVIII, precum luarea de sânge și purgația, și de ce încerca să găsească alternative mai bune. Dar cred că ar fi dezamăgit de cum a evoluat homeopatia”, adăugat Paul Glasziou.

Oamenii care aleg homeopatia își pot pune viața în pericol în momentul în carerefuză sau amână tratamentele pentru care exista dovezi clare referitoare la eficiență și siguranță, a avertizat cercetătorul.

Homeopatia se bazează pe tratamente obținute din substanțe de origine minerală, vegetală și animală. Aceste medicamente se numesc remedii homeopatice și nu sunt toxice pentru organism.

Potrivit practicanților, homeopatia stimulează procesul de autovindecare, folosindu-se de forţa vitală provenind din regnul vegetal, mineral sau animal. Medicul prescrie remediile, ținând cont de caracteristicile pacientului și de afecţiunile mai vechi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *