Proiecția filmului documentar „Brâncuși”

La 24 februarie, la ora 18:00, la Centrul Cultural Odeon va avea loc proiecția filmului documentar „Brâncuși” de Cornel Mihalache.

„Pornind de la cîteva fotografii realizate de Brâncuşi, care demonstrează că decriptarea sensurilor lucrărilor poate începe de la fotografiile personale ale sculptorului, mi-am imaginat o poveste a întâlnirii sculptorului cu alter ego-ul său. Cocoşul de gips din anul 1949, este ultima sa lucrare, neterminată. Un dialog, deci, între Brâncuşi şi Cocoşul de gips,- spirit întruchipat în operă -, de-a lungul întregului film, stârnește aducerile aminte”, povestește Cornel Mihalache, regizorul filmului.

Filmul se bazează pe un text real documentar, notiţe rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari ale lui Brâncuși. Toate fotografiile folosite în film îi aparţin marelui sculptor. Iar locurile de filmare sunt cele atinse de trecerea lui Brâncuşi, sau a operelor sale: satul natal Hobiţa, biserica Cişmeaua Mavrogheni din Bucureşti, în corul căreia a cântat, biserica română din Paris, unde a fost paracliser în primii ani, restaurantul Chartier unde a spălat pahare să se poată întreţine, Place Dauphine 19, unde a locuit la mansardă, Montparnasse 54, locul unde a fost atelierul din Impasse Ronsin 11, astăzi şantier, cimitirele Pere Lachaise şi Montparnasse unde au fost înmormântați prietenii lui, etc.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *