Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Orarul de vară în aviație

Orarul de vară în aviație

Aviația civilă își organizează activitatea în următoarele forme: curse regulate, curse charter și activități utilitare. Cursele regulate se desfășoară pe anumite itinerare (linii) după un program prestabilit, pe o perioada de timp delimitată.

În ultima duminică de martie a fiecărui an, industria aviatică trece la orarul de vară, valabil până în ultima duminică a lunii octombrie. R. Moldova nu este o excepție în acest sens.

Programul de operare pentru perioada de vară este stabilit prealabil de fiecare operator aerian. Potrivit procedurii, Direcția Relații Internaționale din cadrul Autorități Aeronautice Civile, aprobă frecvențele pentru companiile aeriene, destinația, numărul cursei dar și tipul de aeronavă și capacitatea acesteia.

De două ori pe an, primăvara și toamna, sunt stabilite programele de zboz. Astfel, orice companie aeriană care are dreptul să opereze servicii aeriene sau care a solicitat o licență de operator aerian, trebuie să depună o cerere la Autoritatea Aeronautică Civilă, cu minimum zece zile înainte de începerea sezonului de vară/iarnă.

•Pentru companiile aeriene deja existente, procedura este mai simplă. Acestea depun o cerere însoțită de pachetul de acte care confirmă valabilitatea certificatului de navigabilitate, de operator aerian, lipsa datoriilor, asigurările și certificările valide și atunci autorizarea de operare li se aprobă automat.

•Pentru companiile aeriene noi pe piața aeriană din Republica Moldova, procedura este mai complexă. Acestea urmează să fie desemnate, prin canale diplomatice, de statul din care vin. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează Autoritatea Aeronautică Civilă despre intenția companiilor nominalizate. Abia după prezentarea cererii însoțită de un pachet complet de acte (certificatul de navigabilitate, certificatul de operator aerian, certificările, licența de operator aerian, programul de Securitate aeriană, certificatul de înregistrare al aeronavelor/ contractele de arendă), direcția Relații Internaționale din cadrul Autorității Aeronautice Civile, examinează posibilitatea de a le emite autorizarea de operare. Aceasta se emite pentru o perioadă nedeterminată, fiind anulată în cazul retragerii desemnării de către Statul de înregistrare sau expirarea acordului bilateral.

În perioada martie-octombrie, companiile aeriene își intensifică procesul de consolidare și dezvoltare a rețelei de rute aflate în portofoliu , pentru a asigura un produs bun pasagerilor săi în ceea ce privește programul de operare, având ca referință cererea pe piață. Astfel, trecerea la orarul de vară, înseamnă diminuarea pierderilor, eficientizarea utilizării aeronavelor, precum și fezabilitatea curselor, asta însemnând chiar creșterea frecvențelor pe anumite curse, ținând cont de numărul sporit de pasageri în perioada estivală.

În acest an, Aeroportul Internaţional Chișinău se află într-un trend ascendent în ceea ce priveşte numărul curselor aeriene, numărul pasagerilor și numărul destinaţiilor oferite, peste 32 la număr.

Pentru sezonul de vară 2015, au fost introduse noi destinații, accesibile direct de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Astfel, pasagerii pot beneficia de zboruri regulate spre: Madrid (Spania), din 9 aprilie, zbor regulat în fiecare zi de joi; din 10 aprilie, Viena(Austria) – zbor regulat, cu o frecvenţă de trei ori pe săptămână, luni, miercuri și vineri, Riga (Letonia), din 31 martie, zbor regulat în fiecare zi de marți, joi și sămbătă.

De asemenea, din luna mai au început şi primele curse charter ale tour-operatorilor din turism către Turcia şi insulele greceşti. Astfel din 1 mai până pe 1 octombrie, au început cursele charter spre Antalya, cu o frecvență de șapte ori pe săptămână, iar din 21 mai, în fiecare zi de joi va fi operată o cursă charter spre Bodrum. Turiștii care optează pentru o vacanță în Grecia vor avea oportunitatea să zboare direct spre Heraclion (Creta) în fiecarezi de duminică (din 24 mai) și fiecare zi de miercuri (din 10 iunie). Noutatea verii este cursa charter spre Tivat (Muntenegru), care nu a mai fost operată anterior. Aceasta va fi diponibilă începând cu 19 iunie până pe 18 septembrie, în fiecare zi de vineri.

Tot în această perioadă va creşte frecvenţa săptămânală a zborurilor spre şi dinspre: Moscova – de la 59 la 77 zboruri pe săptămână, Roma – de la 7 la 8 zboruri pe săptămână, Londra – de la 2 la 3 zboruri pe săptămână, Atena – de la 1 la 2 zboruri pe săptămână. Totodată, zborurile charter regulate spre Antalya vor efectua 16 curse săptămânale, operate de trei companii aeriene.