Cum au reușit finlandezii să reducă rata mortalității infantile

Imaginea unui bebeluș finlandez dormind liniștit într-o cutie de carton spune povestea unei politici sociale lăudabile, care a reușit să facă din Finlanda una dintre țările cu cea mai mică rată de mortalitate infantilă din lume.

Începând din anii 1930, fiecare femeie însărcinată din Finlanda, indiferent de pătura socială din care face parte, primește din partea statului o cutie de carton plină cu hăinuțe, scutece și jucării, care poate fi folosită și ca pat.

Tradiția cutiei de carton a fost inițiată ca o măsură de prevenire a mortalității infantile, dar s-a dovedit a fi un instrument foarte util în educarea mamelor, sub numeroase aspecte. Pe măsură ce conținutul cutiei s-a schimbat, și comportamentul mămicilor s-a modificat. De exemplu, legislația prevede ca mamele care doresc să primească acea cutie să consulte un medic înainte de a patra lună de sarcină. Astfel, cutia nu doar că oferea mamelor tot ce aveau nevoie pentru bebeluș, dar le-a și educat pe femei să meargă la medic.

Apoi, s-a observat la nivel statistic că, atunci când statul a retras de pe lista obiectelor cuprinse în cutie biberoanele, mamele au început să își alăpteze mai des copiii. Și tot în direcția educării, cutiile cuprind cărți cu imagini colorate, astfel ca cei mici să prindă gustul lecturii cât mai devreme.

În plus, incluzând salteluțe și așternuturi pentru cei mici în cutia oferită ca alocație, serviciile sociale i-au educat pe părinți să nu mai doarmă în același pat cu bebelușii lor. Însă, dincolo de aceste măsuri punctuale, mesajul pe care îl transmite inițiativa cutiei pentru bebeluși este că orice copil poate avea un start egal în viață.

Sursa: bbc.com


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *