Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Cele mai bune STAŢIUNI DE…

Cele mai bune STAŢIUNI DE SCHI din Europa

Staţiunile de schi din Franţa, Elveţia, Austria şi Italia sunt cele mai bune zone din Europa dedicate acestui sport de iarnă, conform unui clasament conceput pe baza a şase criterii: preţul biletului pentru o zi de schiat, lungimea pistei, calitatea zăpezii, nivelul de aglomeraţie şi restaurentele din zonă.

În februarie 2014, The Guardian a realizat un ghid interactiv al celor mai bune 10 staţiuni de schi din Europa. Clasamentul are la bază cercetarea făcută de Christophe Schrahe, consultant şi scriitor specializat în schi de origine germană. Schrahe a publicat în ianuarie 2013 un raport despre lungimea pistelor din 100 de staţiuni europene, potrivit căruia lungimea pistei este exagerată semnificativ în unele dintre acestea.

Potrivit lui Schrahe, cele mai bune stațiuni de schi din Europa sunt:
1.Portes du Soleil, Franţa. Morzine se numără printre cele mai mari şi tradiţionale staţiuni cu sporturi de iarnă din Franţa, fiind în special populară în rândul familiilor. Portes du Soleil este un complex de 14 staţiuni de schi din Franţa şi Elveţia, cele mai multe dintre ele fiind interconectate şi formând două domenii mari care pot fi accesate cu uşurinţă din Morzine.

2. Val Gardena, Italia. Una dintre cele mai frumoase zone de schi din munţii italieni Dolomiţi, Grödner Valley sau Val Gardena acoperă trei sate: Selva, Santa Cristina şi Ortisei. Selva are cele mai multe hoteluri şi orferă cel mai direct acces la reţeaua de teleschi care leagă Val Gardena de văile Alta Badia şi Fassa. Santa Cristina este cunoscut pentru linişte şi tradiţie, iar Ortisei este un oraş mic şi vechi. Cea mai faimoasă pârtie de schi este Saslong, iar cele mai grele sunt Col Raiser, Mont Seura şi Dantercepies.

3. Kitzbühel, Austria. Este una dintre cele mai scumpe zone de schi din Austria şi acoperă munţii Hahnenkamm (1.660 metri), Ehrenbachhöhe (1.800 metri) şi Pengelstein (1.939 metri). Un itinerariu marcat, „safari”, traversează întreaga zonă dintre satul vecin Kirchberg şi Pass Thurn, pe o distanţă de 16 kilometri.

4. Alpe d’Huez, Franţa. Celebră pentru că este capătul uneia dintre cele mai grele etape din Tour de France, Alpe d’Huez este şi o minunată staţiune de schi, situată pe un platou vast însorit, deasupra văii Romanche. Staţiunea a fost construită în 1960 şi nu are un farmec aparte, dar are o ofertă mult mai variată faţă de alte staţiuni franceze: muzee, concerte, un cinematograf, patinoarul din Palais des Sports şi multe baruri şi restaurante. Pârtiile din apropierea staţiunii sunt perfecte pentru începători, nivelul de dificultate crescând odată cu altitudinea.

5. Trois Vallées, Franţa. Méribel este situat în zona cea mai mare de schi din lume, Trois Vallées, formată în total din nouă munţi, dintre care cel mai înalt este Mont du Vallon, de 2.952 de metri, cu două pârtii excelente de nivel intermediar.

6. St Anton, Austria. Considerat locul de naştere al schiului modern, St Anton a găzduit în 2001 Campionatul Mondial de schi alpin, rămânând în acelaşi timp un sat prietenos şi cosmopolit. Zona de schi este o provocare pentru cei începători, în special prin zonele din Valluga, Schindlerkar şi Mattun.

7. Paradiski, Franţa. Paradiski a luat naştere în 2003 prin construcţia Vanoise Express, un sistem de tekeschi pe două niveluri care trece pe deasupra canionului dintre două zone de schi: La Plagne şi Les Arcs. Ambele includ diferite opriri, de la sate vechi de munte, cum ar fi Villaroger, Champagny şi Montalbert, până la staţiuni special construite pentru schi, precum Arc 1950, o zonă de lux. La Plagne şi Les Arcs pun la dispoziţie kilometri de piste ideale penturu începători şi intermediari. Drumuri mai grele pot fi găsite în Les Arcs, unde se află şi cea mai rapidă pârtie de schi din lume – Kilomètre Lancé.

8. Espace Killy, Franţa. În timp ce centrul istoric al oraşului aminteşte de un sat montan savoiard, Tignes, pe de altă parte, este o staţiune construită cu un scop precis, cu elemente din ciment acoperite recent cu lemn şi piatră naturală.

9. Les Deux Alpes, Franţa. Zona cu cel mai mic nivel de dificultate pentru schi începe chiar din vârful platoului montan – pe gheţarii Mantel şi Girose. Pasionaţii pot schia aici şi în timpul verii, având la dispoziţie, probabil, cel mai bun parc de zăpadă pentru vară din lume. Dintre pistele existente în zonă, Dôme de la Lauze este punctul de start pentru ceea ce e considerată cea mai lungă pârtie de de schi din lume: 17 kilometri până la Mont de Lans.

10. Zell am See, Austria. Localizat pe o mică peninsulă, oraşul Zell am See este păzit de muntele Schmittenhöhe. Pistele de coborâre înspre Schmittental sunt toate marcate pentru experţi, dar există şi un drum cu un nivel mai mic de dificultate care duce spre centrul oraşului.