Principală  —  Ştiri   —   FOTO/ Noapte albă în Belarus.…

FOTO Noapte albă în Belarus. Tinerii reținuți în urma protestelor au fost eliberați: Ne băteau și ne impuneau să cântăm imnul țării

Sute de tineri reținuți după protestele din ultimele 4 zile au fost eliberați în această noapte din închisorile Belarusului. Primele eliberări au început încă de pe la 22.30 când în fața penitenciarului „Okrestnoi” erau sute de rude ale tinerilor care îi așteptau să iasă.

Mărturiile victimelor violenței poliției au fost cutremurătoare, iar majoritatea tinerilor aveau multiple vânătăi și alte semne ale agresiunii forțelor de ordine, transmite Euroradio.fm. Potrivit adjunctului ministerului de interne belarus, Alexandr Barsukov, toți cei reținuți urmează a fi eliberai până dimineață și a dat asigurări că nimeni nu și-a bătut joc de acești tineri.

În total, în primele 4 zile de protest au fost reținute circa 7 mii de persoane.

Potrivit tinerilor, însă, în penitenciar au avut parte de condiții insuportabile, câte 50 într-o celulă, iar cel mai greu le-a fost în comisariatele de poliție, acolo unde au avut parte de un tratament inuman. „Ne impuneau să cântăm imnul Belarusului și în același timp ne băteau”, a declarat una dintre persoanele eliberate.

Mărturiile femeilor reținute sunt de departe cele mai cutremurătoare. Cu lacrimi în ochi, tinerele spun că au fost agresate fizic și amenințate cu violul.

Între timp, protestele continuă și în această dimineață în Belarus. De dimineață s-au format din nou lanțuri umane pe străzile orașului, iar muncitorii de la marile întreprinderi organizează greve de protest.