Zilele Filmului Românesc la Chişinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină iniţiativa Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova „Alternative Cinema”, a companiei de producție cinematografică ROVA FILM (România) şi a Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, de a organiza „Zilele filmului românesc la Chișinău”. Evenimentul va avea loc în perioada 21-25 octombrie 2015 la Cinematograful „Odeon” (proiecţiile) şi Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu” (master-class-urile).

unnamed (1)Evenimentul își propune să aducă în fața publicului o selecție de filme de lungmetraj, documentare și scurtmetraje recente, din rândul premierelor și succeselor cinematografiei române actuale, dar și cicluri de autori sau actori. În cadrul acestei ediţii vor fi proiectate mai multe pelicule de succes care au avut premiera în ultimii ani, dar şi pelicule clasice care reprezentă puncte de referinţă importante în istoria cinematografiei române.

Printre ele amintim: AFERIM! regia Radu Jude, premiul de regie la Festivalul de Film de la Berlin (2015), DUPĂ DEALURI, regia Cristian Mungiu, premiu pentru cea mai bună actriță în rol principal și pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2012), BALANŢA de Lucian Puntilie (1992), COMOARA de Corneliu Porumboiu, selectat la Festivalul de Film de la Cannes, secțiunea Un Certain Regard (2015), CASA DIN VIS de Ioan Cărmăzan (1993), ROCKER de Marian Crișan, CEL ALES de Cristian Comeagă, premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Madrid (2015) şi CÂINELE JAPONEZ în regia lui Tudor Jurgiu (2013).

Cu aceeaşi ocazie, vor fi organizate și întâlniri ale publicului cu invitați speciali dintre personalități ale cinematografiei române printre care: regizorii Marian Crişan şi Ioan Cărmăzan, criticul de film Valerian Sava, actorul Bogdan Stanoevici, scenaristul Florin Lăzărescu ş.a.

Intrarea este liberă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *