Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Zece zile pline de teatru:…

Zece zile pline de teatru: revine „Reuniunea teatrelor naționale românești” la Chișinău

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chișinău deschide cea de a 95-a stagiune cu „Reuniunea teatrelor naționale românești”, ediția a II-a în perioada 13-21 septembrie 2016. În cadrul Reuniunii vor fi prezentate producții recente ale teatrelor de peste Prut, ale Teatrului gazdă și ale teatrelor naționale din R. Moldova, cu accentul pe calitate, inedit, creativitate și exemplară rostire a limbii române.

Participă  Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu,  cu spectacolele Lecția, Antisocial, Mărie Mărie; Teatrul Național „Marin Sorescu”  CraiovaProfu’ de Religie, Pescărușul, Occident Express; Teatrul Național „Vasile Alecsandri”  Iași Cafeneaua, Zeul Măcelului; Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” București  – L’om DaDa,  Lecția; Teatrul Național Cluj-Napoca, cu spectacolul Call it art; Teatrul Național „Mihai Eminescu” ChișinăuCasa Mare, Aveți ceva de declarat; Teatrul Național Satiricus „I. L. Caragiale”, Chișinău – Angajare de Clovn, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Bălți – Deșteptați-l pe Ion, Teatrul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, Cahul – Mimoza.

O secțiune aparte a evenimentului o constituie audițiile publice  ale spectacolelor de teatru-document, realizate de Teatrul Național Radiofonic, București – zilnic, ora 14.00, intrarea liberă.

Un loc central în economia reuniunii îl are Conferința Spectacole, regizori, autori: perspective critice asupra teatrului contemporan, organizată de Secția Națională Moldova a AICT-IATC cu participarea Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, Uniunii Scriitorilor, UNITEM, AMTAP, USM.  În cadrul conferinței va avea loc prezentarea volumelor antologice O cronică a Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chișinău – o istorie de 95 de ani.

„Zece zile pline de Teatru: publicul basarabean are șansa unică de a viziona cele mai incitante spectacole, produse în România și Republica Moldova, de a participa la  lansări de carte, expoziții, discuții pe marginea fenomenului teatral și alte evenimente conexe. Nu ratați șansa de a vă conecta în direct la fenomenul teatral românesc în tot ce are mai de valoare la ora actuală, printre invitați numărându-se regizori de renume mondial și actori de seamă de pe ambele maluri de Prut.

Să împărtășim cu toții bucuria Reuniunii teatrelor naționale în deschiderea celei de a 95-a stagiuni a TNME! Să începem toamna uniți în cuget și simțiri, găzduiți de un spațiu cultural extraordinar, aureolat de legende: sălile Teatrului Național „Mihai Eminescu” ce va împlini curând un secol de existență.”, îndeamnă organizatorii.

Evenimentul  se află sub egida Ministerului Culturii din Republica Moldova, a Ministerului Culturii din România, a Institutului Cultural Român și a Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Vedeți AICI orarul spectacolelor.

Afis reuniune 2016_0