Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   „Târgul de Florii” în Chișinău

„Târgul de Florii” în Chișinău

Cre­ş­ti­nii orto­do­cşi au sărbătorit ieri, 24 aprilie, Flo­ri­ile, cea mai impor­tantă săr­bă­toare care ves­teşte Paş­tele, reme­morând intra­rea lui Iisus în Ieru­sa­lim, unde a fost întâm­pi­nat de locu­i­to­rii ora­şu­lui cu frunze de pal­mier.

b9e498f4-26dc-403b-95e5-4db26f1160d7În Duminica Floriilor reînvie nu doar natura, dar și multe alte obiceiuri străvechi care par că au rămas demult în trecut. De aceea, organizatorii Târgului de Florii și-au propus să ne reamintească cât mai multe obiceiuri și tradiții într-un stil modernist.

Ouă încondeiate, icoane, ceramică, țesături, jucării, podoabe, precum și turtă dulce… toate acestea, lucrate cu migală și pregătite să vă lumineze zilele de sărbătoare au fost prezentate în cadrul târgului. Târgul de Florii a găzduit peste 60 de meșteri populari și companii specializate în artizanat și cosmetică. În cadrul evenimentului vizitatorii au avut deosebita plăcere să urmărească procesul de încondeere a ouălor, prezentat de Ecaterina Savițchi, au mai beneficiat și de tombole, muzică bună, concursuri și multe flori.

2e563826-a999-412f-a053-87d5740fc213„Pentru că suntem în pragul sărbătorilor pascale, ne-am propus să organizăm acest eveniment. Scopul târgului este să promovăm produsele autohtone și meșterii populari, precum și să o ajutăm pe Tatiana Naidina, care suferă de cancer mamar”, a menționat Olesea Nicorean, organizatoarea evenimentului.

Meșterii populari au încercat să țină pas cu concurența și fiecare și-a amenajat masa de lucru în cele mai deosebite moduri. Meșterița Elena Căpățână a prezentat o colecție impresionantă de cercuri, coronițe florale, decor și compoziții Pascale.

O dată pe an, toată lumea se așează la masă și se bucură de Învierea lui Iisus cu mâncăruri alese, printre care și ouă roșii. Tot potrivit tradiției, în această perioadă se împart cadouri. De cele mai multe ori, cadourile sunt așteptate de cei mici, astfel că Târgul de Florii a fost invadat de la primele ore de mămici cu pici.

„Nimic și nimeni nu poate da o satisfacție mai mare unui părinte decât faptul de a-și vedea copilul zâmbind. Însă nu reușim, ca părinți, să fim întotdeauna creatorii fericirii copiilor noștri, de aceea astăzi am încercat să procurăm mici surprize, unele mai dulci, altele mai moi și pufoase, pentru a le oferi acele aripi care să-i ducă pe tărâmul fericirii în aceste zile sfinte de sărbătoare”, ne-a spus Nicoleta Trifan, o cumpărătoare.

Autor: Corina Onoico, stagiară