Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Programul acțiunilor culturale dedicate Zilei…

Programul acțiunilor culturale dedicate Zilei Naționale a Culturii

sursa:civicmedia.ro

Cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, care se marchează în fiecare an la data de 15 ianuarie, vor avea loc mai multe evenimente culturale organizate de Ministerul Culturii al R. Moldova și instituţiile din subordine: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, Biblioteca Națională a R. Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Sala cu Orgă, ș.a.

Acțiunile culturale se vor desfășura în perioada 14-16 ianuarie curent și includ mai multe expoziții și ateliere de creație, spectacole literar-muzicale și dramatice, depuneri de flori și omagii aduse marelui poet național Mihai Eminescu.

De Ziua Națională a Culturii, ministrul în exercițiu al Culturii Monica Babuc va susține o prelegere publică cu genericul „Viziune integratoare asupra culturii din Republica Moldova: retrospectivă si provocări”, care va avea loc la Academia de Științe a Moldovei, începând cu ora 11:00.

Tot în această zi, începând cu ora 17:00, la Palatul Republicii se va desfășura Gala Premiilor anuale ale Ministerului Culturii, acordate pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei în anul 2015. Printre laureați se regăsesc regizoarea Luminița Țâcu, scriitoarea Maria Șleahtițchi, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, directorul Programului Novateca, Evan Tracz, surorile Osoianu, artistul plastic Vladimir Palamarciuc ș.a.

Totodată, direcțiile și secțiile raionale de cultură vor desfășura în teritoriu un șir de manifestări culturale prilejuite Zilei Naționale a Culturii.

Menţionăm că, Ziua Naţională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii. Celebrată în diferite ţări în mod diferit, Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale.

Programul acțiunilor culturale consacrate Zilei Naționale a Culturii;

Programul acțiunilor culturale desfășurate pe teritoriul R. Moldova.