Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Numele laureaților ediției 2018 a…

Numele laureaților ediției 2018 a Galei Premiilor anuale în domeniul Culturii

Unsprezece personalități din domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografieiau fost premiate la 15 ianuarie în cadrul ediției din 2018 a Galei Premiilor în domeniul Culturii, organizate al șaselea an consecutiv de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale ex-equo a fost acordată actriței şi regizoarei Teatrului „Geneza-ART”, Daniela Burlaca, pentru merite deosebite în dezvoltarea și propagarea artei teatrale, înaltă măiestrie artistică, și actorului Teatrului Național ,,Mihai Eminescu”, Ghenadie Gâlcă, pentru înalte calități profesionale, spectacole premiate la nivel național și internațional, nominalizare la Premiile Galei UNITEM 2017.

Pentru volumul de proză scurtă „Moartea unei veverițe”, scriitorul Dumitru Crudu a primit premiul  „Constantin Stere” în domeniul literaturii.

Edgar, Marcel și Veaceslav Ștefăneț, membri ai Ansamblului de cântece și dansuri populare ”Fluieraș”, sunt laureații pemiului „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii. Aceșia au fost premiați pentru contribuție substanțială la dezvoltarea și promovarea muzicii populare.

Pentru activitate de creație excepțională și contribuție la dezvoltarea și promovarea artelor plastice, pictorul Emil Childescu a obținut premiul „Mihail Grecu”.

Premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei a fost acordat regizoarei Violeta Gorgos, pentru realizarea trilogiei documentare „Expedițiile Memoriei”.

6. Premiul “Spiridon Mocanu” (dans popular) în domeniul coregrafiei se acordă

Directorului Școlii de Arte „George Enescu” din Călărași, Grigore Radu, conducător al ansamblului de dansuri populare „Codrenii” din Călărași, i-a fost acordat premiul „Spiridon Mocanu” în domeniul coregrafiei.

Premiul „Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei a ajuns la Telenești, fiind acordat Elenei Iliescu, directoarea Muzeului raional de Istorie şi Etnografie din Telenești,  pentru aportul deosebit la dezvoltarea muzeului local, realizarea de proiecte culturale și educaționale și dezvoltarea fondului muzeistic.

Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic şi bibliografic a fost acordat Annei Bațmanova, directoarea Bibliotecii Evreiești – Centru Cultural „I. Mangher”, filiala Bibliotecii Municipale „B.P. Haşdeu”, pentru contribuție substanțială la dezvoltarea domeniul biblioteconomic.

Pentru contribuție deosebită în promovarea patrimoniului cultural imaterial la nivel local, național și internațional a fost premiat Mihai Ciobanu, fiindu-i acordat premiul  „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial.

Natalia MORARU-VASILCĂU, producător programe muzicale în cadrul IPNA Companiei „Teleradio-Moldova”, a primit premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării culturii în mass-media, pentru contribuție substanțială la promovarea imaginii culturii în mass-media și dezvoltarea de programe culturale.

Premiul pentru cel mai bun manager „Alexandru Fedcu” a fost acordat directorului Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Diana Dicusarî, pentru activitate deosebită în promovarea patrimoniului cultural imaterial.

Ziua Națională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012 și are ca scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților marcante din domeniul culturii.

Sursa foto: gov.md