Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Mihai Eminescu – valoarea literaturii…

Mihai Eminescu – valoarea literaturii române și a culturii naționale

Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la 15 ianuarie, în întreaga țară.

Astfel, mâine, vor avea loc depuneri de flori la bustul marelui poet național, iar la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală se va desfășura o conferință științifică. De asemenea, la ora 15:00, în Sala Mare a Biblioteca Națională a R. Moldova (BNRM) vor fi prezentate culegeri de note a romanţelor pe versurile lui Mihai Eminescu „Ah cerut-am de la zodii”. Se va încheia această zi cu două spectacole: „Luceafărul” la teatrul cu același nume, și „Cu dor de Eminescu” la teatrul „Mihai Eminescu”.

În ziua următoare, începând cu ora 17.00, se va desfășura „Gala Premiilor Ministerului Culturii” la Palatul Republicii, iar la Sala cu Orgă va avea loc „O seară de nai” cu profesorul Ion Negură.

Iar în ultima zi a manifestărilor prilejuite de aniversarea nașterii lui Eminescu, pe 18 ianuarie, Orchestra Națională de Cameră, în colaborare cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, vor prezenta în premieră „Monastirea Argeșului” – tablouri epice de Vlad Burlea pentru soliști, cor, orchestră și percuție, după Vasile Alecsandri.

Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Ziua Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).